Hrvatski znanstvenik izolirao antitijelo koje reagira na delta soj korone

Svijet je obišla vijest da je međunarodna istraživačka skupina znanstvenika, među kojima je i virusni imunolog Luka Čičin-Šain, uspjela izolirati antitijelo koje reagira na novi, delta soj koronavirusa.

Veliki koraci se rade prema razvitku lijeka za COVID-19. Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, Luka Čičin-Šain rekao je da se radi o „lijeku koji sprječava da koronavirus uđe u stanice i tako se prekida njegov lanac širenja kroz organizam.“

Smanjeni rizik od neželjenih upalnih posljedica

– Mi smo testirali i dokazali da naš lijek ne djeluje samo u kulturi stanica, već i u živim organizmima. U tijeku su inicijalna klinička istraživanja kako bismo vidjeli kako djeluje u kliničkim uvjetima. Naše protutijelo je izmijenjeno tako da se veže uz virus, ali ne i za stanice imunog sustava i tako, vjerujemo, da se smanjuje rizik da se izazovu neželjene upalne posljedice takvog terapijskog djelovanja – istaknuo je.

Svjetski fokus na razvoju lijeka protiv COVID-19

– U svijetu ima jako puno aktivnosti i brojni timovi rade na razvoju lijeka protiv koronavirusa. Velike firme razvijaju protutijela, ali postoje i brojni drugi timovi i napori da se razviju lijekovi koji će ciljati na enzime koje taj virus ima, a naše tijelo nema. Postoji i klasa lijekova koja djeluje protiv pretjeranog imunog odgovora, jer znamo da je kod teških bolesnika problem u citokinskoj oluji do koje dolazi kao posljedica pretjerane imunološke reakcije na organizam i u tom se smjeru razvijaju lijekovi koji će smanjiti imuni odgovor – rekao je. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI