HRVATSKO ZDRAVSTVO Liječnica na godišnjem, pacijenti iz grada idu na pregled u obližnje selo

Nemam automobil i dobro sam se namučio dok nisam riješio pitanje prijevoza do Kloštra Podravskog – požalio se Mladen Balala


Autor: podravski.hr — 01.08.2018. / 19:01 Aktualno

ILUSTRACIJA/Pacijenti moraju na pregled iz Đurđevca u Kloštar Podravski

Pacijenti dr. Monike Pinkle, obiteljske liječnice u đurđevačkom Domu zdravlja, ogorčeni su zbog njene zamjene za godišnji odmor koju je dogovorila s dr. Jurjem Marićem iz Doma zdravlja u Kloštru Podravskom.

Ta zamjena je razlog zbog kojeg pacijenti iz Đurđevca u sezoni godišnjih odmora moraju na preglede “potegnuti” do Kloštra Podravskog. Postoje pacijenti koji nemaju automobile i teško im je riješiti prijevoz do Kloštra Podravskog, pa su se požalili na takav način zamjene.

Mladen Balala nezadovoljan je sezonskom zamjenom svoje liječnice

– U Domu zdravlja u Đurđevcu imamo brojne obiteljske liječnike pa je nepojmljivo da se dr. Pinkle mijenja s liječnikom iz Kloštra Podravskog. Moja majka, koja ima 79 godina, boluje od dijabetesa, kao i ja, pa sam za prepisivanje nužnih terapija morao ići u Kloštar Podravski. Nemam automobil i dobro sam se namučio dok nisam riješio pitanje prijevoza do Kloštra Podravskog – požalio se Mladen Balala.

Dr. Pinkle u međuvremenu se vratila se s godišnjeg odmora, no sad uzvraća zamjenu dr. Mariću, pa od pet radnih dana u tjednu dva odrađuje u Kloštru Podravskom, tako da su đurđevački pacijenti i dalje nezadovoljni.

– Za prepisivanje nužne terapije majci moram doći na točno određeni datum i on se opet poklapa s danom kad naša liječnica radi u Kloštru Podravskom. Nepotrebno nam se stvaraju problemi i troškovi. Da u đurđevačkom Domu zdravlja nema dovoljno liječnika, onda bi ovakva zamjena u neku ruku bila opravdana – smatra Mladen Balala.

Kontaktirali smo dr. Moniku Pinkle, a ona nas je za komentar situacije uputila na Mariju Krajina, ravnateljicu županijskog Doma zdravlja. Ona, pak, ističe da bi zamjena dr. Pinkle s raspoloživim liječnikom u đurđevačkom Domu zdravlja opteretila njegov posao i svi pacijenti ne bi mogli biti zbrinuti na odgovarajući način.

 

Marija Krajina, ravnateljica Doma zdravlja

 

– To je razlog zbog kojeg je dr. Pinkle dogovorila zamjenu s dr. Marićem.  Svjesni smo činjenica da nemaju svi iste mogućnosti za prijevoz do Kloštra Podravskog, a ovakva zamjena je privremena, s obzirom na nedostatak liječnika opće prakse. Nadamo se da se takvi slučajevi zamjena neće ponoviti u idućoj sezoni godišnjih odmora – ističe Marija Krajina.

Zamjene liječnika iz različitih domova zdravlja, dodaje Krajina, nisu novitet u Podravini. Već dulje vrijeme dr. Darko Kekelj iz virovskog Doma zdravlja zamjenu obavlja s dr. Zlatom Domović iz Kloštra Podravskog.

– Zanimljivo je kako za tu zamjenu dosad nismo imali prigovora, iako je Virje u odnosu na Đurđevac udaljenije od Kloštra Podravskog – komentirala je Marija Krajina, šefica županijskog Doma zdravlja. (db)
FOTO: Đuro Grčić