Hrvoje: Žene bolje ‘kuže’ boks nego muški, nemaju toliki ego

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ronin na japanskom jeziku znači samuraj bez gospodara, ratnik koji ide svojim putem, a to je i ime jedinog gradskog boksačkog kluba. Osnovao ga je i vodi Hrvoje Pečarić, 38-godišnji magistar kineziologije, negdašnji osvajač bronce na hrvatskom državnom prvenstvu u srednjoj kategoriji. Naziv klubu nije odabrao slučajno.

– Krenuo sam od nule, bez zaleđa i sponzora. Ne želim da mi smjer kojim ću ići diktira netko tko donira novac – kazao je Pečarić.

Hrvoje Pečarić

On je boks otkrio relativno kasno, u 20. godini, nakon što se ozlijedio igrajući košarku, a to je bila, kako se to kaže, ljubav na prvi pogled.

– Počeo sam se natjecati s 26 godina, što je vrlo kasno. Prošao sam kroz sve zagrebačke klubove, još kad sam studirao, a onda sam neko vrijeme trenirao u Koprivnici. Kad sam se vratio u Križevce, odlučio sam otvoriti klub s jedinom namjerom da propagiram boks. Danas Ronin ima 30-ak članova, rekreativaca i natjecatelja, a triput tjedno ide i boksačka škola za klince, koja broji 15-ak djece. Zadovoljan sam, to je odlično za grad veličine Križevaca – veli Pečarić.

Boks i djeca? – pitamo ga odmah – pa, nije li to grub sport, tučnjava, makljaža…

– Svatko ima pravo na svoje mišljenje, no vjerujem da ljudi koji tako misle nikad nisu bili na boksačkom treningu. S takvim se predrasudama susrećem gotovo svakodnevno. Djeca se u mojoj boksačkoj igraonici igraju i usput uče boksačku tehniku i taktiku, nema nikakvog fizičkog kontakta, udaranja… I kod odraslih spariraju samo oni koji se natječu, oni koji to žele. Boks nije tučnjava, on je plemenita borilačka vještina, šah na nogama. Osim tijela, u boksu se disciplinira i um, boks je izrazito zdrav sport – govori Pečarić, koji će uskoro upisati doktorat iz kineziologije, kao boksački trener usavršavao se i u Velikoj Britaniji, a radi kao profesor tjelesne kulture u školi u Rasinji.

U klubu Ronin, koji je osnovao 2103. godine nema samo članove. Boks je i sport za žene. Ne samo to…

– Žena je u klubu čak i više nego muškaraca. Tek kad sam počeo trenirati druge, spoznao sam da žene čak puno bolje shvaćaju boks nego muškarci. Imaju istančaniji osjećaj za ritam, što je za boks jako važno. Osim toga, žene nemaju toliko izražen ego kao muškarci – veli Pečarić.

Navodi i klupske uspjehe. Lani je Emilija Novosel osvojila srebro na mlađem seniorskom prvenstvu države u kategoriji do 69 kilograma, a Luka Balen osvojio je broncu u istoj kategoriji. Klub će početkom iduće godine postati članom nacionalnog boksačkog saveza te potom i punopravan član gradske zajednice sportskih klubova. Idući korak je nastup na kadetskom državnom prvenstvu u veljači.

Članarina je 150 kuna mjesečno, treninzi za rekreativce i natjecatelje su četiri puta tjedno, a sklopu kluba je i mala teretana za članove.

Pečarić razbija još jednu predrasudu – boks se kod njega ne može trenirati iz motiva da se stekne vještina za tučnjavu izvan dvorane. Na to je tolerancija – nulta.

– Ako mi netko dođe i kaže da želi naučiti kako da prebije svog susjeda, reći ću mu neka izađe iz dvorane. Korištenje tehnike dopušteno je samo u eventualnoj samoobrani. Imao sam dva slučaja u kojima sam isključio članove koji su se potukli. Odgajam sportaše, a ne divljake – rekao je Hrvoje Pečarić.

Zadovoljan je što klub iz godine u godinu raste te što se realizira cilj koji ga i pokreće – da boks trajno zaživi u Križevcima, da nastane tradicija koju će prihvatiti nove generacije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI