HSS tvrdi: ‘Načelnik Švegović ucjenjivao poduzetnika i zaključao djelatnika općine!’

Samo dva dana uoči izborne šutnje, u Koprivničkom Ivancu, općini koja se nasljanja na Koprivnicu dogodio se nepamćeni incident u koji se na kraju morala uključiti i krim policija. Zoran Vrabelj, kandidat za načelnika ispred HSS-a u drugom krugu, njegov stranački kolega i zaposlenik Općine Alen Jančevec te prvi čovjek županijskog HSS-a Ivan Pal održali su konferenciju za medije na kojoj su pojasnili što se odvijalo u općinskim prostorijama proteklih dana.

Zoran Vrabelj, Ivan Pal i Alen Jančevec

Alen Jančevec, viši referent za investicije i Zoran Vrabelj optužili su aktualnog načelnika i kandidata u drugom krugu Marija Švegovića (Demokratski HSS) da je prisilio mještanina općine “da potpiše lažnu izjavu da je Jančevec od mještanina tražio mito kako bi mu prošla dokumentacija na dodjeli općinske pomoći”.

-Doživio sam ucjene od Švegovića, a vezane su uz ove lokalne izbore i što otvoreno podržavam Zorana Vrabelja za općinskog načelnika. To mu je zasmetalo pa se spustio na niske razine i mene kao osobu pokušava oblatiti – rekao je Jalševec i pojasnio što se dogodilo:

-Raspisali smo natječaj za sufinanciranje obrtnika i poduzetnike, ja sam pisao natječaj. Stiglo je osam prijava, a jučer smo navečer u Općini trebali odlučiti o pristiglim ponudama. Prije sjednice, nakon radnog vremena, oko 16 sati, pozvao je jednog od prijavitelja i ucijenio da mora potpisati unaprijed pripremljenu lažnu izjavu u kojoj tvrdi da sam kao općinski djelatnik od njega tražio mito od 10 posto kako bih mu pomogao da dobije sredstva. To sam saznao i potom sam otišao u policiju i podnio kaznenu prijavu protiv općinskog načelnika Maria Švegovića.

-Imamo dokaze o kojima ne smijem pričati, no taj je prijavitelj u šoku kad je čuo da je ucijenjen policijom, danas ujutro bio na policiji i inspektoru podnio svoju izjavu u kojoj je priznao da je potpisao izjavu o mitu pod ucjenom Maria Švegovića – naglasio je Jančevec koji odlučno opovrgava bilo kakve ucjene te ističe da tog prijavitelja ni ne pozna niti je ikad ranije s njim razgovarao.

Pojasnio je kako je osoba koja se prijavila na poziv za novčanu pomoć Općine to učinila i na drugoj razini, a po zakonu se ne smije tražiti dvostruko financiranje. Zbog toga mu je “visjela” prijava za novac u Općini Koprivnički Ivanec te se radi, kažu u HSS-u, o kaznenom djelu. Time ga je, navode, Švegović i ucjenjivao.

-Stvari su prešle mjeru dobrog ukusa. Jučer je bio napadnut moj prijatelj Jalševec lažnim ucjenama. To je napad na ugled i čast Alena, ali i na njegovu egzistenciju. To je dno, dna što se dogodilo u četvrtak u općini – dodao je Vrabelj.

Jalševec je nastavio kako se dogodio novi incident na sjednici sinoćnjeg povjerenstva.

-Bio je tamo i Vrabelj kao član Povjerenstva i ja kao zaposlenik općine. Kad sam Švegoviću kazao da znam što je napravio i kad sam krenuo iz prostorije jer nisam tamo više htio biti, tijelom je zapriječio moj izlazak. Bilo je malo i naguravanja, no uspio sam proći. No, tad je Švegović zaključao ulazna vrata od Općine. Ipak, uspio sam izaći na stražnji izlaz, a potom je došla i policija koju je ranije pozvao Zoran Vrabelj – priča Jančevec.

Kandidat za načelnika Zoran Vrabelj istaknuo je na presici i još jednu stvar:

-Švegović me optužio da sam foteljaš, a jedini koji je tu gdje jest i želi postati načelnik iz osobnih interesa jest on, Mario Švegović koji ima bruto plaću od 21.000 kuna i sigurno je jedan od najplaćenijih načelnika – rekao je Vrabelj.

-Tu sam jer su dečki članovi HSS-a. Zoran mi je bio i na listi za Županijsku skupštinu na koju sam ponosan i svoje sam kandidate pomno birao. Imamo osobnu odgovornost prema njima i razgovarao sam s njima. Rekao sam im nemojte se dati izgurati iz politike. Takvi likovi vas guraju van. Ovakvi ljudi koji žele ostati na položaju ucjenama tjeraju mlade i obrazovane ljude van iz Hrvatske – rekao je na kraju prvi čovjek županijskog HSS-a Ivan Pal.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI