HUMANOST NA DJELU Oko 2000 obitelji u Podravini žive u siromaštvu i uskoro će dobiti humanitarne pakete

Trudimo se da svaki korisnik dobije paket jednom mjesečno ili barem jednom u dva mjeseca. Pokazalo se da nam većinom nedostaju higijenske potrepštine, konzervirana hrana i raznovrsna prehrana - kaže ravanateljica Adela Sočev


Autor: podravski.hr — 12.12.2018. / 9:28 Aktualno

Socijalna samoposluga u Koprivnici otvorena je prije tri godine

Socijalna samoposluga u sklopu Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica radi gotovo tri i pol godine, a otvorena je u sklopu EU projekta Socijalna košarica financiranog iz ESF-a, koji je upravo ovih dana proglašen najboljim lokalnim EU projektom u Hrvatskoj za 2016. i 2017. godinu.
– Trenutno je na popisu koji dobivamo od Grada Koprivnice, a kroz njihov Socijalni program i ovisno o pravima koja ostvaruju, oko 170 osoba i njihovih obitelji. Na početku rada Socijalne samoposluge imali smo više od 260 korisnika i taj se broj dosad smanjio – kazala je Adela Sočev, ravnateljica koprivničkog Crvenog križa.
U projekt Socijalne samoposluge uključeni su samo građani Koprivnice, ali u sklopu drugih aktivnosti i projekta FEAD – Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku, u kojem je koprivnički Crveni križ partner, više od 2000 osoba dobit će pakete s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama, i to na području Koprivnice i 11 okolnih općina.
– U tijeku projekta u dva navrata podijelit će se paketi s prehrambenim namirnicama i jednom s higijenskim potrepštinama. Paketi su prilagođeni dobi svake osobe tako da imamo pakete za djecu do 4 godine, od 5 do 15 godina te za osobe od 15 godina na dalje. Nekoliko puta godišnje pakete iz Socijalne samoposluge dostavljamo na područja općina koje pokrivamo jer bi korisnicima ipak bio prevelik trošak da dolaze u Koprivnicu – objasnila je ravnateljica Sočev.
Donacijama koje se prikupe u trgovačkim centrima ne mogu se namiriti potrebe, ali uz pomoć novčanih donacija koje uplaćuju građani ili stavljaju u kasice kupuju se proizvodi koji nedostaju.
– Trudimo se da svaki korisnik dobije paket jednom mjesečno ili barem jednom u dva mjeseca. Pokazalo se da nam većinom nedostaju higijenske potrepštine, konzervirana hrana i raznovrsna prehrana kao što su juhe u vrećici, kava, slatkiši, mliječni proizvodi i dječja hrana – rekla je ravnateljica Sočev.
Uskoro kreću i novosti u sklopu EU projekta ‘Volimo volontiranje’, koji se trenutno provodi.
– Uveli smo novu uslugu za naše korisnike, i to podjelom školskih paketa i rabljene odjeće i obuće koje učenici volonteri prikupljaju u tri gradske osnovne škole, tako da našim korisnicima sada možemo i više pomoći zahvaljujući našim najmlađim volonterima, ali i svim dobrim ljudima koji doniraju hranu ili odjeću – zaključila je Adela Sočev. (sm)
FOTO: ARHIVA