Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

HZJZ o zdravlju Roma: Rađaju mlađe i više, respiratorne bolesti najčešće

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s partnerima proveo je i objavio prvo veliko istraživanje zdravstvenog stanja i socijalnih odrednica zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine. Kako su naveli, to je prvo takvo istraživanje koje bi trebalo dati jasan okvir, utemeljen na sustavnim podacima iz više izvora, i time dati osnovu za kreiranje kvalitetnih javnozdravstvenih politika usmjerenih na ovu ranjivu skupinu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Zdravlje i zdravstvenu zaštitu romske nacionalne manjine u velikoj mjeri određuje njihov društvenoekonomski položaj, pri čemu se romska populacija suočava s različitim izazovima povezanim s društvenom isključenošću i siromaštvom. Sve to izravno utječe na povećanje nejednakosti u zdravlju, a time i na razlike u korištenju zdravstvene zaštite i kvalitete života među osobama pripadnicima romske manjine i pripadnika opće populacije – navodi se u analizi.

Prema navedenoj analizi, do 2019. godine na području Koprivničko-križevačke županije živio je 891 pripadnik romske nacionalne manjine, od kojih čak 565 u dobi do 18 godina. Kao generalni zaključak nameće se činjenica da su na godišnjoj razini najčešći uzroci hospitalizacija kod muškaraca Roma bolesti dišnoga sustava, a u žena Romkinja najzastupljenije su bile hospitalizacije zbog trudnoće, porođaja i babinja.

Upravo tom temom bavi se značajan dio analize, a prema njoj referentne 2018. godine bilo je 39 poroda žena Romkinja u našoj županiji, a najviše u Međimurskoj, čak 283. I dok su u Međimurskoj rodile tri djevojčice u dobi do 14 godina, kod nas nije zabilježen takav slučaj. No, zato ih je u dobi od 15 do 19 bilo osam. Najviše ipak u dobi od 20 do 24 godine, njih 15. Najstarije su bile dvije rodilje u dobi od 35 do 39 godina. Inače, u čitavoj zemlji te godine bila su to i jedina tri poroda djevojčica do 14 godina. Kad se gleda stopa poroda žena Romkinja od 15 do 49 godina, ona je 125 na 1000 žena, a primjerice stopa svih žena u zemlji niskih 42.

Zanimljivo, te godine nije bio nijedan porod ni pobačaj ili prekid trudnoće u susjednoj nam Virovitičko-podravskoj županiji. Tamo se Romima, prema podacima iz HZJZ-a, smatra tek 49 osoba.

– Naša analiza ide ukorak s drugim istraživanjima o demografskim razlikama između romskog i ostalog stanovništva. Potvrđeno je da Romkinje rađaju vrlo rano, da je broj poroda odnosno djece već od adolescentne dobi višestruko veći u odnosu na prosječnu populaciju i doprinosi znatnim demografskim razlikama između romskog i ostalog stanovništva – piše u analizi HZJZ-a.

Dodajmo i kako te godine nije bilo nijednog prekida trudnoće kod Romkinja u našoj županiji, a zabilježen je jedan pobačaj. Po tome je njihovo zdravstveno stanje uvjerljivo najbolje, jer je stopa pobačaja i prekida trudnoća na 1000 žena tek 5,6, a primjerice u Međimurskoj županiji 28,8.

PORODI U ROMSKOJ POPULACIJI PO ŽUPANIJAMA

Dobne skupine10-1415-1920-2930-44
Koprivničko-križevačka8229
Međimurska39413056
Varaždinska232710
Grad Zagreb73717

– Prema navedenim podacima, ukupne stope pobačaja i legalno induciranih prekida trudnoće među romskom populacijom u zemlji su dva do tri puta više u odnosu na opću populaciju žena generativne dobi – kazali su istraživači.

Analiza se pak bavila i osobama s invaliditetom u romskoj populaciji. U našoj županiji je 162 takvih osoba, gotovo podjednako muškaraca i žena. Najviše daleko u Međimurskoj županiji 1362 koja ujedno broji i najviše pripadnika te manjine u čitavoj zemlji, gotovo 7000.

I dok u mnogim županijama u kojima je značajno zastupljena romska populacija ima liječenih zbog zlouporabe opojnih droga, u našoj županiji primjerice 2018. nije zabilježen nijedan slučaj. Također, po županijama se radila i analiza onih oboljelih od dijabetesa, pa ih je u Koprivničko-križevačkoj tek troje. Kad je riječ o osobama otpuštenima s liječenja zbog zabilježenih mentalnih bolesti, bilo ih je četvero na ukupno 136 u čitavoj zemlji.

Među zaključcima analize navedeno je i da je ta skupina vrlo ranjiva.

– Romi koji pripadaju navedenim podskupinama višestruko su ranjivi pa pristupi unaprjeđenju njihova zdravlja zahtijevaju posebnu pažnju i specifične pristupe. Pored navedenog, u kontekstu sveobuhvatnog pristupa zdravlju, potrebno je kontinuirano unaprjeđivati i druge segmente poput prevencije zaraznih bolesti i povećanja zdravstvene pismenosti i informiranosti Roma u Republici Hrvatskoj.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email
ŠTRUKLIJADA U KUNOVEC BREGU

FOTO/VIDEO Brojni posjetitelji uživaju u slasnim štruklima, kasnije slijedi veselica do kasnih noćnih sati!

Slaven u Puli zaključio sezonu remijem

PROMETNA NESREĆA

FOTO Golfom sletio s Podravske magistrale i završio u grabi!

nalazi se u istražnom zatvoru

Pijani 50-godišnjak nasrnuo na izvanbračnu suprugu i teško ju ozlijedio!

ISKUSTVO PACIJENTA

VIDEO Unatoč bolnoj operaciji koljena, Mirko na kontrole putuje biciklom!

stil

FOTOGALERIJA Prošetali smo koprivničkom špicom, pogledajte koga smo sve zatekli!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI