Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

HZJZ: Samoizolacija 10 dana, posebna pravila i za cijepljene

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izmijenio je preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih od COVID-a 19. Tako bliski kontakti oboljelih moraju u samoizolaciju na 10 dana, umjesto dosadašnjih 14, što je bilo uvedeno kako bi se zaustavilo širenje omikron varijante, no čini se da se i ta epidemija otela kontroli.

Karantene su izuzete osobe koje su preboljele COVID u posljednja četiri mjeseca, osobe koje su preboljele COVID i nakon preboljenja primarno cijepljene (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze), primarno cijepljeni (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) i nakon toga docijepljeni te primarno cijepljeni (1 dozom Janssen cjepiva ili s 2 doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze) uz uvjet da je prošlo 14 dana od zadnje doze cjepiva, ali ne više od 120 dana (kod cijepljenih Janssen cjepivom ne više od 60 dana).

Prema riječima Bernarda Kajića iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prema dosadašnjim pravilima samoizolacije su bili izuzeti bliski kontakti koji su preboljeli COVID ili su cijepljeni, ali bez vremenskog ograničenja. Sada su vremenska ograničenja uvedena jer zaštita stečena preboljenjem ili cijepljenjem s vremenom slabi, što je posebno vidljivo kod omikron varijante.

foto: Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI