I BOGATI PLAČU Todorićev Agrokor koprivničkoj pivovari Carlsberg ostao dužan čak 55 milijuna kuna

Izvanredna Agrokorova uprava predvođena Antom Ramljakom je Podravci priznala dug od 136,2 milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 26.01.2018. / 16:18 Aktualno

Koprivnička pivovara strahuje od milijunskih gubitaka zbog Agrokora

Prema podacima zagrebačkog Trgovačkog suda, koji je objavio popis utvrđenih i osporenih tražbina Agrokora, od kompanija s koprivničkog područja posrnulom koncernu najizloženije su Podravka i pivovara Carlsberg te Podravska banka.
Izvanredna uprava predvođena Antom Ramljakom je Podravci priznala dug od 136,2 milijuna kuna. U slučaju da taj cjelokupni iznos ostane nepodmiren, bit će to priličan udarac financijskom poslovanju koprivničke kompanije. No, neslužbeno doznajemo kako u Podravci ne očekuju takav scenarij.
– Od tog iznosa, 61 milijun kuna pokriven je mjenicama i trebao bi biti naplaćen u cijelosti. Također, u ovome trenutku ukupni iznos Agrokorova dugovanja prema nama manji je od 136 milijuna kuna jer su neka potraživanja u međuvremenu podmirena – kazao nam je izvor blizak upravi.
Ipak, u ovome trenutku još nije poznato hoće li Podravka u bilanci za prošlu godinu ostaviti kakve rezervacije na ime Agrokorova duga koje bi utjecale na konačan lanjski poslovni rezultat. U prvih devet mjeseci prošle godine kompanija je prikazala neto dobit od 54 milijuna kuna. Proporcionalno se, tako može očekivati godišnji profit od 70-ak milijuna kuna, što bi rezervacija na ime Agrokora mogla nagristi ili čak u potpunosti istopiti.
Prema visini duga od posrnulog Todorićeva koncerna, na drugome je mjestu Podravska banka s potraživanjem od 66,3 milijuna kuna kredita danoga Konzumu, ali to je potraživanje pokriveno jamstvima Jamnice, Tiska, Pika, Agrokora trgovine i samog Agrokora d.d. pa banka sa sjedištem u Koprivnici ne bi trebala ostati praznih ruku.
U većoj je neizvjesnosti pivovara Carlsberg Croatia, kojoj su Konzum, Roto-dinamic i Velpro-centar ostali dužni 54,8 milijuna kuna, a taj dug nije pokriven jamstvima. Tim više jer Carlsberg već godinama posluje s gubicima, premda u zadnje vrijeme ostvaruje rast prodaje. Otpis većine tih potraživanja dodatno bi opteretio lanjski financijski rezultat.
Prema dostupnim podacima, pivovara Calsberg preklani je ostvarila oko 350 milijuna kuna prihoda uz blizu četiri milijuna kuna gubitka. Suradnja s Agrokorom donosila im je više od 15 posto godišnjeg prometa.
Od većih vjerovnika s našeg područja tu su još ludbreški Grafičar s potraživanjem od 27,5 milijuna kuna, Bilokalnik Ipa s potraživanjem od 7,6 milijuna kuna, a Konzum i Tisak ostali su dužni Hangaru 18 nešto više od dva milijuna kuna. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF