I Đurđevčani će dobiti novi trg: Brojni planovi za potpuno novi izgled

Nakon rušenja stare zgrade u kojoj je donedavno bilo smješteno Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac počela je prva faza uređenja Trga svetog Jurja u samom središtu grada, kojom je predviđeno uređenje nove pješačke staze od fontane do kružnog toka.

U planu je i restauracija skulpture Ivana Tomerlina koja je krasila park na tom dijelu Trgu svetog Jurja. Umjetničko remek-djelo koje dočarava i povijest Đurđevca nakon brojnih zahtjeva slikara Pere Topljaka – Petrine restauracijom će se pokušati spasiti jer je u dosta lošem stanju zbog dugogodišnje nebrige.   

Prostor na kojem je bila stara zgrada privremeno će biti korišten kao parkiralište. U planu Gradske uprave je taj prostor iskoristiti za gradnju zgrade za Glazbenu školu za koju je u tijeku izrada projektne dokumentacije. Plan je da gradnja počne u idućoj godini, a realizacija investicije, čiji se troškovi prema prvim procjenama kreću oko sedam milijuna kuna, prvenstveno će ovisiti o potporama iz fondova Europske unije i državnog proračuna.

Grad će uskoro raspisati i natječaj za idejna rješenja za uređenje glavnog dijela trga uz zgrade Gradske uprave i poslovnog centra. Pločnik na tom dijelu trga u katastrofalnom je stanju, a nakon izgradnje poduzetničkog inkubatora i obnove zgrade nekadašnje policije više se ne uklapa u vizuru samog gradskog središta pa je to uređenje gradska vlast uvrstila među prioritete.

Najbolje idejno rješenje bit će i novčano nagrađeno, a plan je da radovi počnu u idućoj godini istovremeno s obnovom zgrade u kojoj je sve donedavno bila smještena Gradska uprava. Dinamika uređenja glavnog dijela trga ovisit će o punjenju gradskog proračuna, no kako su porasli prihodi od plinske rente, gradski čelnici nadaju se da će prihodi omogućiti i realizaciju te investicije.  U idućoj će godini konačno na red doći i obnova dijela trga uz crkvu svetog Jurja. Pješačke staze u parku oko crkve također je načeo zub vremena pa će se u proračunu za iduću godinu osigurati sredstva za njihovu obnovu.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI