I KAJ SAD Državna komisija prihvatila žalbu Talijana, izgradnja Piškornice pod velikim upitnikom

Danas (utorak) održava se tematska sjednica Županijske skupštine o Piškornici


Autor: podravski.hr — 12.06.2018. / 8:58 Aktualno

Jedan od lanjskih požara na Piškornici

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odluku koju je u travnju donijela Skupština javnog poduzeća Piškornica o poništenju javnog međunarodnog natječaju za izgradnju regionalnog centra za otpad u Koprivničkom Ivancu kod Koprivnice.
I bez duboke analize može se kazati kako će takvo rješenje Državne komisije u najmanju ruku zakomplicirati realizaciju centra Piškornice kao državnog strateškog projekta, a u ovome trenutku nije isključeno niti da do gradnje nikada ne dođe.
Nažalost, suprotno uobičajenoj praksi, Državna komisija nije objavila i obrazloženje svojeg rješenja. Do njega je došlo nakon što se konzorcij predvođen talijanskom tvrtkom ZP Amibienthesis žalio na odluku Skupštine Piškornice o poništenju međunarodnog tendera. Talijani su bili jedan od dva konzorcija koji su ušli u uži izbor natječaja raspisanog još 2015. godine.
Skupština Piškornice, pak, u travnju je taj tender poništila zbog toga što su europski konzultanti iz Jaspersa dali do znanja da EU neće sufinancirati projekt centra Piškornica kakav je bio zamišljen. Sporna je bila zastarjela tehnologija bioreaktora za biootpad.
Takva odluka Skupštine Piškornice značila je da se mora ići u promjenu projektne dokumentacije za centar, od idejnog projekta i studije izvedivosti do lokacijske dozvole. Već to je realizaciju projekta koji je vlada Zorana Milanovića 2014. godine uvrstila među strateške državne usporilo za koju godinu. Tek će se vidjeti kakve će reperkusije sada imati rješenje Državne komisije.
– Dobio sam informaciju o odluci Državne komisije, ali ne mogu komentirati njezine posljedice jer to nije u mojoj ovlasti. U ponedjeljak ćemo imati sastanak s upravom Piškornice, koja će predložiti sljedeće korake – kazao je u subotu Darko Koren, župan i šef Skupštine Piškornice.
Direktor javne kompanije Mladen Ružman nije bio raspoloživ za telefonski komentar o tome što će biti s projektom za čiju je realizaciju zadužen, a na pitanja poslana mailom još nismo primili odgovor.
Ako ne prije, Ružman će o novonastaloj situaciji te o utjecaju odluke o poništenju poništenja međunarodnog natječaja govoriti na izvanrednoj, tematskoj sjednici Županijske skupštine, koja je sazvana za danas (utorak). (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF