I. Katavić: Vjerujem da će se naše gospodarstvo popraviti već sljedeće godine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gost komentator: Ivica Katavić

I to se dogodilo. Nitko tako nešto nije očekivao, posebno u ovom obimu, no dogodila se pandemija koronavirusa koja je utjecala na živote cjelokupne svjetske populacije. Naravno da Hrvatsku to nije moglo zaobići i mi danas živimo kako to nitko nije očekivao i živjet ćemo, sigurno još neko vrijeme, kako nismo navikli.

Naravno da je utjecaj na gospodarstvo ogroman. Najgore je od svega što nitko ne može reći koliko će to trajati. Gospodarstvo je pretrpjelo velike štete. U Hrvatskoj se očekuje pad BDP-a od devet posto, no moram reći da ipak nije sve tako crno kako je u početku izgledalo. Iako su prve najave bile da bi sve moglo trajati od šest mjeseci do dvije godine, već nakon 80 dana od izbijanja zaraze u Hrvatskoj su vidljivi prvi znakovi poboljšanja situacije. Život se polako normalizira.

Ono što je vrlo bitno, nije se dogodio najcrnji scenarij za trgovinu, a to je prazne police i gubitak radnih mjesta. Tu prije svega treba pohvaliti mjere Stožera civilne zaštite RH, kao i mjere koje je provela Vlada RH, te su subvencionirali plaće zaposlenih koji su privremeno morali napustiti svoja radna mjesta.

Svjedoci smo ovih dana da se zatvorene trgovine otvaraju kao i ugostiteljski objekti, naravno uz mjere kojih se moraju pridržavati. Nestaje nervoze i panike, a to je u ovom trenutku najbitnije. Pokazalo se još jednom da svi mi funkcioniramo najbolje s puno zajedništva kada smo u stanju ugroze kakva nam je prijetila. Ono što mi smeta je da kada se pojavi svjetlo na kraju tunela, javljaju se raznorazni sa svojim mišljenjima i kritikama, te postajemo osjetljivi na stvari koje su ipak, kada se uzme u obzir opasnost kojoj smo bili izloženi, u drugom planu.

I KTC je kao dio hrvatskog gospodarstva morao reagirati i smatram da smo to učinili na vrijeme (neke smo mjere donijeli i prije nego što je Stožer civilne zaštite donio svoje mjere). Povukli smo poteze koji su imali za cilj maksimalno zaštititi naše zaposlene, kao i naše kupce. S ponosom možemo reći da nije bilo niti jednog slučaja širenja zaraze u našim poslovnim objektima. Uložena su sredstva u nabavku zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcijskih sredstava, a u najkraćem mogućem roku montirali smo zaštitu od pleksiglasa na blagajne.

Označene su zone obaveznog razmaka od dva metra i zahvalni smo našim kupcima koji su se pridržavali svih mjera koje su sve vrijeme bile čitane preko naših razglasa. Naravno, morali smo zatvoriti naše ugostiteljske objekte, te trgovine neprehranbenim artiklima. No, ovih smo dana svjedoci da će se rad tih objekata normalizirati, naravno, uz poštivanje mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite.

Sada svi vrtimo po našim glavama jedno pitanje, što će biti dalje. Postoje predviđanja da će se dogoditi drugi val epidemije. Ako se i dogodi, bit ćemo puno jači i puno spremniji nego što smo bili prije 24. veljače kada je registriran prvi oboljeli. Znat ćemo kako se nositi s opasnošću i provoditi mjere koje će biti propisane. Jer, kada dobro razmislimo, zdravlje svih nas uvijek je na prvom mjestu.

Posljedice po hrvatsko gospodarstvo neminovno će se dogoditi. No, treba reći da su prognoze dobre i očekuje se bitni oporavak već u sljedećoj godini. Vjerujem da ćemo već kroz dvije do tri godine o ovoj epidemiji pričati kao o nečem što smo doživjeli i preživjeli, a oni koji su nažalost preminuli kao žrtve bolesti ostat će nam u vječnom sjećanju.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI