Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

I naš najvažniji mišić može imati maligno oboljenje

Tumori srca mogu biti benigni, tj. dobroćudni i maligni, tj. zloćudni. Tumore srca dijelimo na primarne tumore i na sekundarne tumore. Primarni tumori nastaju u srcu, a sekundarni su metastaze tumora čije je ishodište u nekom drugom organu. Primarni tumori srca nalaze se u 0,001 do 0,28 posto slučajeva u patoanatomskih studijama. Sekundarni tumori srca otkrivaju se u 1,5 do 21 posto bolesnika s ekstrakardijalnim malignim tumorima. U većini slučajeva primarni tumori srca su benigni i to u oko 75 posto slučajeva.

Najčešći benigni tumor koji nalazimo u srčanim šupljinama je miksom. Oko 95 posto miksoma je u pretklijetkama – atrijima,  a gotovo je triput češće su u lijevoj nego u desnoj pretklijetki. Osim miksoma, u tumore srca spadaju: fibrom, fibroelastom, lipom, rabdomiom, leomiom, limfom i rabdomiosarkom. Tumori kako što su miksomi obično imaju peteljku kojom se drže za srčanu stjenku. Pokretljivost tumora ovisi o dužini peteljke. Što je duža peteljka, tada je i pokretljivost tumora veća. Tumori srca mogu biti različitog oblika i veličine. Mogu biti okruglog oblika, glatke površine, ponekad dosta pravilnog kuglastog oblika, ali češće su nepravilnog oblika s neravnom površinom. Veličina tumora je od nekoliko milimetara pa do nekoliko centimetara.

Vrlo često tumori srca imaju neravnu površinu s malim i krhkim izbočinama koje se mogu otkinuti od tumora i uzrokovati embolije. Embolija može biti periferne arterije, plućne arterije, moždane arterije ili koronarne arterije. Ponekad tumor ulazi u atrioventrikulsko ušće te može uzrokovati oštećenje funkcije srčane valvule, a bolesnik se može prezentirati kao da ima mitralnu ili trikuspidnu srčanu grešku. Znatno rjeđe tumor može nastati na bilo kojoj od četiri srčane valvule i uzrokovati suženje valvule ili nepotpuno zatvaranje valvule. Bolesnici s tumorom srca mogu imati simptome kao što su  nedostatak zraka ili dispneja, bol u prsima, zatajivanje srca, srčane aritmije, gubitak tjelesne težine, povišenu tjelesnu temperaturu i gubitak svijesti. Ako tumor uzrokuje emboliju, tada bolesnici mogu imati simptome moždanog udara, infarkta srca, plućne embolije ili simptome začepljenja periferne arterije. Laboratorijski nalazi mogu pokazivati ubrzanu sedimentaciju eritrocita (SE) i anemiju. Najčešći simptom bolesti je nedostatak zraka – dispneja.

Kao i kod svih bolesti srca i krvnih žila, pa tako i kod ove bolesti, važna je anamneza i klinički pregled bolesnika. Dijagnostičke metode su elektrokardiogram (EKG), RTG snimka pluća i srca, transtorakalna i transezofagusna ehokardiografija, višeslojna kompjutorizirana tomografija (MSCT), koronarografija i nuklearna magnetna rezonancija (NMR). Etiologija ili uzroci nastanka tumora srca su nepoznati. Mogućnost liječenja tumora srca je kirurško liječenje. Kirurško liječenje tumora srca potrebno je napraviti što prije  po postavljanju dijagnoze radi izbjegavanja opasnosti od embolijskih događaja, kardijalne dekompenzacije, srčanih aritmija ili iznenadne srčane smrti. Svaki tumor srca koji se kirurški odstrani analizira se patohistološki. Na taj način  utvrđuje se vrsta tumora, je li primarni ili sekundarni i je li tumor benigni ili maligni. (zdravobudi.hr)

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Zaklada volim križevce

FOTO: Turnirom „Beer Pong“ prikupljeno 200 eura za stipendije

psihosocijalna podrška

Udruga slijepih provela niz aktivnosti u sklopu programa „Priprema, pozor, SAD…”

nove cijene

Loše vijesti za sve vozače, od sutra poskupljuje gorivo. Evo koliko…

MISLI NA ZDRAVLJE

Imate problema s visokim krvnim tlakom? Ovu hranu obavezno izbjegavajte!

ŽIVOT S ALERGIJOM

VIDEO Monika je prije sedam godina završila u komi zbog krive terapije: I dalje se bori s misterioznom bolešću…

BICIKLIRAJMO ZA ONE KOJI NE MOGU

FOTO/VIDEO Humanitarna biciklijada povodom Hrvatskog dana multiple skleroze

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI