I toga ima: Križevčanin je kriv jer je držao 22 mačke bez dozvole!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nekoliko puta pisali smo o problemu stanovnika Ulice Franje Markovića u Križevcima, gdje stanuje Ozren Radulović koji u kući drži više od 20 mačaka. Nekoliko su se puta susjedi žalili na cijelu situaciju i nekoliko su puta cijelu situaciju provjeravale nadležne službe, a na kraju je sve završilo na sudu te je Općinski sud u Bjelovaru donio presudu prema kojoj je Radulović kriv te mora platiti kaznu od pet tisuća kuna.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema presudi, Radulović je kriv po dvije točke optužnice koju je podnio Državni inspektorat – veterinarske inspekcije Križevci, a kriv je što je u kući prilikom inspekcije držao 22 mačke, starije od 6 mjeseci, a nije ishodio odobrenje nadležnog tijela Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinarstvo o udovoljavanju uvjetima za sklonište za životinje, niti je podnio zahtjev za odobravanje, čime nije poštivao Zakon o zaštiti životinja.

Nadalje je kriv i po drugoj točki optužnice jer je utvrđeno da kao posjednik drži mačke nekoliko mjeseci u napuštenoj kući, u kojoj se osjeća miris po urinu, što govori da se prostor ne čisti i ne pere te da su mačke stalno zatvorene, bez puštanja u vanjsku sredinu, što je osnovna potreba mačke kao životinje.

Zbog svega je kažnjen novčanom kaznom od dvije tisuće kuna po prvoj točki optužnice i tri tisuće po drugoj, koju je dužan platiti u roku 90 dana od donošenja presude, a ako plati dvije trećine u zadanom roku, smatrat će se da je kazna plaćena u cijelosti.

Na ročištu je okrivljeni tvrdio kako navodi za koje je optužen nisu točni te da on skrbi o mačkama te da se tu radi o zlonamjernoj prijavi od strane njegovih susjeda. Rekao je i kako mačke imaju kavez veličine 200 metara kvadratnih u dvorištu te da se mogu kretati u vanjskoj sredini. Kao svjedokinja na ročištu saslušana je i doktorica veterine Kristina Picig Lučki koja je obavila inspekciju.

– Sve mačke bile su u kući u kojoj nitko ne živi, tako da se u kući osjećao intenzivan miris po urinu, što je ukazivalo da se taj prostor nedovoljno čisti i pere, čime je omogućeno širenje mačjih zaraznih bolesti koje se prenose urinom i nedovoljnom higijenom prostora u kojoj se drže životinje – stoji između ostalog u svjedočenju.

Ozren Radulović

Nakon provedenog dokaznog postupka sud je sa sigurnošću utvrdio da je okrivljenik počinio prekršaje za koje se tereti optužnim prijedlogom, no prilikom odmjeravanja kazne uzeli su u obzir imovno stanje okrivljenika pri čemu je kao olakotne okolnosti uzeta činjenica da je okrivljenik nezaposlen i živi od ušteđevine kao i da do sada nije bio prekršajno kažnjavan zbog ovakvih i sličnih prekršaja, a na presudu se Radulović može žaliti u roku od osam dana. Inače, kazna za prekršaj pod točkom 1 je od 10 do 20 tisuća kuna, a prekršaj pod točkom 2 od 15 do čak 30 tisuća.

O cijelom smo slučaju izvještavali i mi nekoliko puta jer su se Ozrenovi susjedi žalili u više navrata, a treba napomenuti kako je inspekcijski nadzor o kojem je bilo riječi na suđenju obavljen u rujnu 2019. godine, tako da se na presudu dugo čekalo.

U međuvremenu su susjedi tvrdili kako je gotovo nemoguće živjeti u blizini, a osim na mačke, žalili su se i na neodržavano dvorište i smeće za koje su tvrdili da Radulović odlaže u njihove kante, te da njegova ‘opsjednutost’ s mačkama prelazi sve granice. O svemu smo tada razgovarali i s Radulovićem koji je rekao kako ga susjeda maltretira već duže vrijeme bez razloga, da se on o svojim mačkama brine kako treba te im je izgradio i posebnu nastambu kako ne bi smetale susjedima.

– Ja se o svojim mačkama brinem, svaka ima svoje ime, znam za svaku kad je rođena i sve su sterilizirane. Redovito ih hranim i čistim, a sagradio sam i posebne tunele i nastambu kakvu nitko još nije i to svi hvale. Sljedeći tjedan dolaze iz emisije Kućni ljubimci i National Geographica to snimiti – rekao je tada Radulović.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Jučer u Koprivnici cijepljeno 311 osoba

Kako doznajemo u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije oni i dalje nastavljaju s organizacijom i provođenjem akcija cijepljenja

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI