IDE PRIVATIZACIJA Novi predsjednik HDZ-ovih poduzetnika: Država ove godine treba prodati Podravku

Država igra preveliku ulogu na tržištu i njezin se utjecaj mora smanjiti - kaže Domagoj Ivan Milošević


Autor: podravski.hr — 26.03.2018. / 20:33 Aktualno

Domagoj Ivan Milošević uskoro će biti izabran za predsjednika HDZ-ove zajednice poduzetnika i obrtnika

Država ove godine treba potpuno privatizirati Podravku, smatra saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević koji početkom travnja preuzima dužnost predsjednika HDZ-ove zajednice poduzetnika i obrtnika.
Nekadašnji potpredsjednik Vlade za gospodarstvo u razgovoru za Tportal poručuje kako ove godine treba “dovršiti privatizaciju državnih udjela u tvrtkama koje posluju na tržištu”.
– Ima u državnom portfelju niz tvrtki kojima tamo nije mjesto, poput nekih hotelskih kuća ili pak Podravke. Država igra preveliku ulogu na tržištu i njezin se utjecaj mora smanjiti. Ona se mora brinuti o državnim bogatstvima, a to će učinkovito činiti jedino ako se prestane skrbiti o sektorima u kojima je privatni sektor puno učinkovitiji – rekao je Milošević za Tportal.
Utjecajni HDZ-ov zastupnik, kako se šuška u stranačkim krugovima, nije usamljen u svojim inicijativama. Navodno se za izlazak države iz vlasničke strukture Podravke zalažu i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar financija Zdravko Marić.
Na suprotnoj je strani ministar državne imovine Goran Marić koji je predlagao i da se Podravka vrati na popis tvrtki od strateškog i posebnog značaja za Hrvatsku. No, inicijativa mu nije uspjela jer je Vlada posljednjom revizijom tog popisa izostavila Podravku, pa je koprivnička kompanija ostala bez statusa koji je čuva od privatizacije.
Najveći dioničari Podravke su mirovinski fondovi koji drže oko 50 posto vlasništva, a država putem svojih fondova kontrolira oko 25 posto udjela. No, država, odnosno politika i dalje ima presudan utjecaj na upravljačku strukturu tvrtke.
O tome što bi trebalo učiniti s Podravkom nedavno se na svojem blogu izjasnio i poznati hrvatski poduzetnik i investitor Nenad Bakić, koji je usporedio poslovanje i financijske pokazatelje Podravke i Tedeschijeva Atlantica. Bakić zaključuje kako bi zbog svega za dioničare bilo najbolje da Podravku preuzme upravo Atlantic. Analizu Nenada Bakića možete pogledati OVDJE.
(rm)
FOTO: HDZ