Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Idu Šipek mijenja odgojiteljica Sandra Oreški

Ravnateljica gradskog dječjeg vrtića Tratinčica Ida Šipek dala je proteklih dana ostavku i iznenadila time kolegice, ali i brojne roditelje. Kako doznajemo iz izvora bliskih ovom gradskom vrtiću danas bi trebala biti imenovana v.d. ravnateljice.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Navodno je stvar već riješena i Šipek će na čelu Tratinčice naslijediti njena kolegica Sandra Oreški, inače dugogodišnja odgojiteljica u vrtiću i predstavnica sindikata zaposlenih.

-Osjetila sam da je vrijeme da moj osobni i profesionalan razvoj ide u drugom smjeru. U proteklih pet godina mnogo toga se napravilo i unaprijedilo. Svaki posao koji radim, radim odgovorno i dajem 100 posto od sebe. Kad osjetim da postoji mogućnost da to ne bude tako, onda je trenutak i fer da se to otvoreno i kaže – rekla nam je Šipek i dodala kako je zahvalna gradonačelniku i suradnicima na povjerenju za prvi i drugi mandat, ali i svima iz vrtićkog sustava.

Ida Šipek ostaje raditi kao psiholog u vrtiću, a trenutno je, kako navodi na zadnjoj godini edukacije za geštalt psihoterapeuta. Počela je i psihoterapeutski rad pod supervizijom te se time misli baviti i ubuduće.

-Vrijeme pandemije je nažalost dovelo do mnogo promjena uslijed kojih je mnogima narušeno mentalno zdravlje. Radim s dosta mladih, ali i odraslih koji se žele osjećati bolje, razumjeti svoja ponašanja, potrebe, odnose – ističe i dodaje da je ponosna na vrijeme provedeno na čelu vrtića, imali su energetsku obnovu dva objekta, otvoren je novi vrtić, uveli su engleski, sportski i Montessori program, sudjelovali u tri Erasmus projekta i još mnogo toga… 

Kazala je kako zahvaljujući Erasmus projektima ima širu sliku o obrazovnim sustavim u europskim državama. Ističe da je koprivnički koncept odgojno-obrazovne prakse sličan kao i u većini zemalja, no rekla bi da smo čak obrazovno i programski jači.

-Nudimo mnoge programe koji, prema mojem mišljenju, ne bi trebali biti posebni programi, već normalno ugrađeni u svaki redovan program. Što se uvjeta tiče, priča postaje drugačija. Broj djece po skupinama je manja nego kod nas, ali i tu postoji kontradiktornost. Broj djece u skupinama je veći u javnim vrtićima, nego u privatnim dok je kod nas obrnuto – navodi ona.

Kazuje kako u većini zemalja djecu prihvaćaju odgojiteljice ili asistentice koje su s njima do 9 sati nakon čega dolazi odgojitelj koji s njima provodi odgojno-obrazovni rad. Ono što je iznenadilo kolege vani jest naš odgovor na epidemiju.

-Kada je kod njih sve stalo, kod nas se pokušalo transformirati. Naš sustav je pokušao i dalje biti podrška djeci i roditeljima te su se organizirali preko raznih IKT alata kako bi održali kontakt. Ono čemu se trebaju okrenuti vrtići još više, ali i obitelji jest odgajati djecu za budućnost. Učiti ih da promišljaju o problemima s različitih aspekata, da budu ustrajni, da upoznaju različite kulture . smatra Šipek i dodaje „da budu otporniji prema izazovima s kojima će se susretati, da uče strane jezike, ali i vještine opuštanja, bivanja u trenutku, nošenja s frustracijama i raznim emocijama i slično.

Foto: Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Velika obljetnica nogometnog kluba

FOTO: Đelekovečki Osvit slavi sto godina djelovanja

uredili postojeće Eko kompostište i dovezli 1 tonu komposta DomKo

FOTO Komunalac obilježio Svjetski dan zaštite okoliša na EKO vrtovima

CAREVDAR

Pijani vozač pokupio prometni znak, zabio se u ogradu i završio na boku

PRIVREMENO RJEŠENJE

Na stazi u Mažuranićevoj stvorile se rupe, sanirali ih nakon nekoliko dana

U TIJEKU JE GRADSKO VIJEĆE

Jakšić: Sva djeca će biti upisana u vrtiće najesen, u pripremi i dva nova vrtića

MANIJAK

Uhvatila ga prometna kamera: U tri ujutro projurio kroz Kalinovac 177 na sat!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI