IDU U ZATVOR Lažnim papirima kupovali mercedese, audije, pivo… I zaradili milijune

Prema presudi, oni su lažirali dokumente bezvrijednih poduzeća te podizali kredite u bankama, kupovali automobile, pivo, građevinski materijal, meso i drugu robu


Autor: podravski.hr — 22.06.2018. / 14:34 Crna kronika

Ilustracija / Policija je protiv radnika podignula kaznenu prijavu

Osmorka s križevačkog područja proglašena je krivom zbog prijevara teških milijune i osuđena na višegodišnje zatvorske kazne, presudio je Općinski sud u Koprivnici.
Prema presudi, oni su lažirali dokumente bezvrijednih poduzeća te na osnovi tih papira podizali kredite u bankama, kupovali automobile, nabavljali pivo, građevinski materijal, meso i drugu robu. Poslije su sve preprodavali, a novac dijelili.
Prvooptuženi Damir Solar (43), koji prebiva u Sv. Ivanu Žabnu kod Križevaca i Rovišću kod Bjelovara, dobio je šest godina bezuvjetnog zatvora i mora vratiti oko 712.000 kuna nepripadne imovinske koristi. Njegov prvi pomagač, drugooptuženi Božidar Pažur (47) iz Križevaca, osuđen je na tri godine i sedam mjeseci zatvora te će mu se oduzeti oko 434.000 kuna.
Na uvjetne zatvorske kazne pak osuđeni su Dražen Senko (54) iz Sv. Petra Orehovca kod Križevaca, Zoran Hadžialić (53) iz Lepavine kod Koprivnice, Marinka Solar (39) iz Žabna, Saša Kovačević (46) iz Hrsova te Tihomir Muraja (46) i Jadranka Kučina (66) iz Križevaca. Oni su bili pomagači Solaru i Pažuru, a za to su nezakonito dobili između 12.000 i 70.000 kuna. Sud je naložio da vrate taj novac.
Organizirane prijevare, kako se navodi u presudi, počele su prije 15-ak godina preko više fantomskih tvrtki bez prometa i imovine. Od 2002. do 2004. godine dobro umrežena osmorka uz pomoć lažnih papira podignula je kredite i kupila više od 20 automobila koje je odmah preprodala za nižu cijenu, a novac podijelila. Kredite, naravno, nikad nisu vraćali.
Kupovali su luksuzne audije, mercedese, golfove, peugeote, fordove, škode, kamione i traktore. Općinski sud navodi kako je dokazano da su tim prijevarnim radnjama nezakonito zaradili oko milijun i pol kuna. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA