Igre prijestolja: Pa čija je ustvari tvornica za koju su Plenković i Pucar položili temeljac?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Da, između upravljanja Podravkom i politike godinama je bila samo tanka linija, a i ona je potpuno nestala prije sedam godina, kada je bez ikakva iskustva u gospodarstvu na čelo Podravke, ravno iz saborskih klupa, došao Zvonimir Mršić. I dok je on cijelo vrijeme provedeno u Podravci pokušavao uvjeriti javnost da više nije političar nego gospodarstvenik, Pucar, koji se nikad nije ozbiljno bavio politikom,  zadnjih je dana u predizbornu kampanju uvukao i sebe i Podravku, naravno ne radi Podravke.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović te predsjednik HDZ-a RH i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković položili su kamen-temeljac za izgradnju tvornice za preradu rajčica u Kruševu kod Mostara. Ovom svečanosti označen je početak izgradnje Podravkine ”Tvornice za preradu rajčica” – objavljeno je službenim stranicama HDZ-a BIH, a isto su pisali gotovo svi mediji u BiH i Hrvatskoj.

Plenković, Čović i Pucar u Mostaru

U Koprivnici pak, rijetko tko nije bio iznenađen viješću da Podravka gradi tvornicu u Bosni i da je premijer Plenković u jednom selu kraj Mostara uz prigodnu svečanost položio kamen-temeljac za njenu izgradnju. Mediji su prenijeli i da su u Plenkovićevu društvu bili Dragan Čović, predsjednik bosanskog HDZ-a i prvi čovjek Podravke Marin Pucar, koji su na kraju svečanog polaganja kamena s lokalnim župnikom zagrljeni otpjevali hit Mate Bulića Moja Hercegovina.

Nakon što su mediji objavili tu vijest, u redakciji smo odlučili anketirati kandidate za Sabor iz svih političkih opcija kako oni gledaju na to da Podravka otvara tvornicu u drugoj državi, a ne u Podravini ili barem u Hrvatskoj, i to na području gdje uzgoj rajčice gotovo i ne postoji ili je zanemariv, a količinu rajčice koja je prošle godine tamo proizvedena kod nas proizvedu jedan ili dva ozbiljna OPG-a.

Istovremeno, bilo nam je zanimljivo da Podravka o tom događaju nije izdala nikakvo službeno priopćenje, a taj događaj nije zabilježen ni na službenim stranicama HDZ-a.

I kad smo već dovršili anketu, shvatili smo da smo u njoj postavili krivo pitanje. U međuvremenu smo, naime, doznali, što su nam na kraju i potvrdili oni koji znaju više od nas, da tvornica rajčica za koju je polagan kamen-temeljac uopće nije Podravkina, niti je Nadzorni odbor Podravke ikad raspravljao o gradnji tvornice rajčice u susjednoj državi. Doznali smo i da ta “tvornica” uopće nije prava tvornica, nego samo “uparna stanica”, ma što to značilo.

Čija je onda tvornica rajčice i zašto je u javnosti predstavljena kao Podravkina?  Zašto Podravka nije demantirala medijske napise o tome da gradi tvornicu i da cijev koju je Plenković ugurao u rupu izbušenu u kamenu i time označio početak gradnje, nije početak gradnje Podravkine tvornice. Zanimljivo je da ni HDZ, ni Podravka, za razliku od HDZ-a BiH, taj događaj nisu niti zabilježili na svojim službenim stranicama, što opet ne znači da se nije ni dogodio. To samo znači da su i Pucar i Plenković znali da sudjeluju u predizbornom igrokazu i da su u njemu pristali sudjelovati.

Motivi za sudjelovanje u tom igrokazu su različiti. Plenković je time glasačima u BiH poslao poruku da jedna ozbiljna tvrtka pod Vladinom kontrolom, a samim time i on, vodi brigu i o Hrvatima izvan domovine, a Pucarova je uloga da ondašnjoj javnosti objasni da za investiciju nisu zaslužni ni on ni Podravka, nego Plenković zahvaljujući kojem je, kako na početku svog obraćanja na notornoj svečanosti Pucar nije zaboravio naglasiti, i on sam došao na čelo Podravke, pa bi za njega i njih najsigurnije bilo da tamo i ostane.

A kako više nikoga u koprivničkim igrama prijestolja, a prijestolje je naravno Podravka, ne može iznenaditi, moguće je i da na izbornoj listi HDZ-a pročitamo ime Marina Pucara, što za njega i ne bi bila neka velika žrtva ako bi pomogla ugasiti sjajni odraz Podravkine sedmerokatnice u sve većim Mršićevim očima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI