IGRE ZA PRIJESTOLJE: Čini se da je na izborima pobijedio onaj koji se nije ni kandidirao

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše: Mladen Švaco

Nakon svakih izbora imamo pobjednike i gubitnike. Tko je gubitnik, a tko dobitnik jasno nam pokazuje izborni rezultat, ali kad se rezultati izbora iščitavaju s osobne, a ne stranačke perspektive, nije sve tako jednostavno. Među gubitnicima uvijek se nađe pobjednik, među pobjednicima gubitnik, a ima i onih koji ne idu na izborne liste, ali nakon izbora gube ili dobivaju, često više nego oni na izbornim listama.

To nije slučaj samo u politici, tako je i u životu i u sportu. Najveću korist od pobjede na konjskim utrkama nema ni konj ni onaj koji ga jaše, nego vlasnik konja ili dobro informirani kladioničar. Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, novi je saborski zastupnik. Očekivano je, kao treći s liste, sigurno došao do saborskih klupa na Markovu trgu, a njegova Restart koalicija dobila je najviše glasova u Koprivnici. Jakšić nakon izbora može biti zadovoljan svojim rezultatom, rezultatom SDP-a u Koprivnici, ali sigurno ne može biti zadovoljan brojem osvojenih mandata i glasova svoje stranke i koalicije.

Izborna kataklizma SDP-a, ostavka Davora Bernardića i unutarstranački izbori u rujnu znače da za SDP-ovce ove godine nema godišnjeg odmora,  ali od priprema za unutarstranačke izbore i izbora novog predsjednika veći i zahtjevniji problem za stranku s Iblerova trga su nove, moderne i dinamične lijeve političke opcije koje su na ovim parlamentarnim izborima dobile značajan broj saborskih mandata i isto toliko ozbiljnih saborskih zastupnika. Za razliku od Damira Felaka, koji je sam shvatio da ga ni stranka ni birači više ne žele gledati u Saboru, pa se nije ni kandidirao, sad već bivši saborski zastupnici Lacković, Hrg i Mađer to su shvatili na teži način, tek nakon potopa na izborima. Doduše, ta trojka ni u prošlom sazivu parlamenta do saborskih mandata nije došla zahvaljujući glasovima koje su sami dobili, nego zahvaljujući glasovima koje je dobio netko drugi iz njihove tadašnje političke opcije. Na ovim izborima velike stranke iz objektivnih razloga okrenule su im leđa i za njih nije bilo mjesta na stranačkim listama ozbiljnih političkih opcija, pa nisu bili ni u prilici ponovno se prošvercati do saborskih klupa.

Na “otvaranju” radova izgradnje pogona za preradu rajčice u Mostaru

Predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota nije na ovim izborima uspio osvojiti saborski mandat. Unatoč tome, Sobota ipak nakon ovih izbora može biti zadovoljan. On je osobno osvojio više preferencijskih glasova nego na prošlim parlamentarnim izborima, stranka mu je uvjerljivo pobijedila na izborima, ostvarila solidan rezultat u županiji, a on će kao zamjena ipak prisegnuti za saborskog zastupnika. Nekad nezavisni križevački gradonačelnik Mario Rajn prije nekoliko mjeseci ušao je u Beljakov HSS i dobio šesto mjesto na listi Restart koalicije. Ta za mnoge dvojbena, a za Rajna oportuna odluka, trebala je za njega biti garancija komotnog ulaska u Sabor i visoku politiku, te samo jedna stepenica više prema izvršnoj vlasti u kojoj je on, kako je govorio, želio sudjelovati. No, nakon izborne noći i poraza Restart koalicije, od cijelog je, činilo se, dobrog plana Rajnu ostala samo članska iskaznica Beljakovog HSS-a, a broj preferencijalnih glasova koje je dobio u Križevcima poruka su mu da ni na lokalnim izborima ništa neće ići glatko.

Danas u Hrvatskoj dobiti sve u prijevodu znači imati Plenkovićevu podršku i povjerenje

Ipak, nakon ovih izbora najzadovoljniji može biti onaj koji se nije ni kandidirao. To je prvi čovjek Podravke Marin Pucar. On se, ničim izazvan, uključio u predizbornu kampanju u kojoj je javno i nedvosmisleno dao podršku HDZ-u i Andreju Plenkoviću. Zašto je Pucar podržao Plenkovića potpuno je jasno. Bez Plenkovićeva blagoslova Pucar ne bi ni bio na čelu Podravke, a njegovim odlaskom pitanje je koliko bi dugo tamo i ostao, i to bez obzira na dobre poslovne rezultate koje Podravka ostvaruje pod Pucarovom polufunkcionalnom upravom i doprinosom koji je dala u korona-krizi. No, kako Pucar zna da za dobivanje novog mandata predsjednika uprave Podravke nisu bitni rezultati, nego politika, on je i bez da ga je to netko tražio dao javnu podršku Plenkoviću i zaigrao na sve ili ništa, a čini se da je dobio sve.

Danas u Hrvatskoj dobiti sve u prijevodu znači imati Plenkovićevu podršku i povjerenje, a na primjeru Podravke to bi moglo značiti da bi Pucar i prije isteka mandata mogao krenuti u rekonstrukciju Uprave i novi mandat dočekati s upravom u kojoj sjede ljudi s kojima želi raditi i koji su njegov izbor, a ne s ljudima koji su u Upravu došli kao rezultat nečijeg ili nekakvog kompromisa. Zato je na ovim izborima, čini se, pobijedio onaj koji se nije ni kandidirao, a na njegovu pobjedu teško da će u ovakvim okolnostima pasti bilo čija sjena, uključujući i onu mirovinskih fondova i lokalnih stranačkih dužnosnika.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI