Ima 21 godinu, izučio je potkivački zanat – u Americi

Podravski list profile

Đurđevčanin Ivan Karlovčan (21) zahvaljujući tromjesečnom školovanju u Sjedinjenim Američkim Državama dobio je zvanje potkivača konja i ostvario svoj životni san. Iako zanat kovača i potkivača polako izumire, Ivan je bio ustrajan u svom naumu i uložio je oko 100.000 kuna za potrebnu izobrazbu u američkoj Oklahomi.

– Po struci sam veterinarski tehničar i nakon završenog školovanja odmah sam otišao raditi u Njemačku kako bi prikupio novac i ostvario svoj san. U Njemačkoj sam godinu dana radio u potkivačkoj radionici i kad sam skupio dovoljno novca, otišao sam u Ameriku na školovanje koje mi je bilo potrebno da kod nas u Hrvatskoj mogu raditi taj posao – priča nam Ivan Karlovčan.

Ivan Karlovčan u akciji

Školovanje je bilo moguće jedino u SAD-u jer u europskim zemljama za potkivača se mogu educirati samo njihovi državljani. Kroz rad u Njemačkoj dodatno je usavršio potkivanje pa je bez problema u tri mjeseca u Oklahomi stigao do potrebne diplome.

– U Americi je škola potkivanja internacionalna, a tamo sam stigao skoro kao “gotov” potkivač. Većinu potrebnog znanja sam imao pa sam bio najbolji učenik – dodaje Ivan Karlovčan.

S diplomom je Ivan postao je tek treći educirani potkivač u Hrvatskoj pa je sad registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo te će ostati živjeti u Đurđevcu. Uvjeren je da će kroz posao potkivanja, kao i vođenje obiteljskog etnoimanja u Brodiću, dostojno živjeti.

Radio je kao potkivač u Njemačkoj

– Konjički sport sve je popularniji kod nas pa se ne bojim da neće biti posla s potkivanjem. Konji se moraju potkivati svaka dva mjeseca i već sad me dosta konjogojaca zove da dođem odraditi potkivanje – ističe Ivan Karlovčan.

Za svoj posao kupio je i svu potrebnu opremu u koju je zajedno s vozilom uložio 185.000 kuna. Investicija bi mu se vrlo brzo trebala vratiti jer je u deset dana po povratku iz Amerike već potkivao konje na području Ogulina, Varaždina i Ludbrega.

– Konji, Đurđevac i Podravina su mi u krvi i siguran sam da ću ostvariti svoj poslovni san te da više neću morati odlaziti kruh zarađivati u Njemačkoj – zaključio je Ivan Karlovčan.

FOTO: Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti