IMA IH SVE VIŠE Čagljevi noću zavijaju i siju strah u kosti u brojnim selima u Podravini i Prigorju

Lovci su u strahu da im ne potamane srne u lovištima


Autor: podravski.hr — 18.01.2018. / 14:29 Aktualno

Ilustracija / Čagljevi kod nas nemaju prirodnih neprijatelja pa se populacija brzo širi

Sve veći broj čagljeva nastanio je šume na području Podravine. Zasad u lovištima, kao i na imanjima uz šume, nisu zabilježene veće štete niti napadi čagljeva, no stanovnici i lovci su u strahu.
Lovačke udruge iz Ferdinandovca, Kalinovca i Virja imale su ulove čagljeva kojima je prije tri godine i službeno potvrđeno da su nastanili i podravske šume. Čini se kako su se u međuvremenu proširili i na susjedne županije. Lovci su kod Draškovca također ustrijelili čaglja, i to prvog službeno odstrijeljenog na području Međimurske županije, pišu Međimurske novine.
– Naše lovište bogato je srnećom divljači, a upravo je ona idealna hrana za čagljeve. Srećom, zasad nismo primijetili veće štete u našem lovištu, no čagljevi se vrlo brzo razmnožavaju i mogli bi nam stvarati probleme – ističe Marijan Horvat, predsjednik Lovačke udruge Zeko iz Kalinovca.
Ni na imanjima u selima uz područja na kojima su potvrđena staništa čagljeva, dodaje Horvat, nije bilo štete. No, mještani se žale da u noći dosta često čuju zavijanje te su u strahu od napada čagljeva.
– Dosta često nam se mještani žale na zavijanje, što je još jedna potvrda da je čagljeva sve više. Nadamo se da se situacija neće pogoršati, a mi ćemo u skladu s našim mogućnostima obavljati odstrjele – dodaje Marijan Horvat.
I članovi đurđevačke Lovačke udruge Jelen strahuju od širenja čagljeva. U njihovom lovištu, kaže Franjo Huđek, predsjednik Udruge, zasad nije bilo odstrjela čaglja, no u razdobljima njihovog parenja lovci su čuli zavijanja pa su sigurni da ih ima i na đurđevačkom području.
-I naše lovište obiluje srnećom divljači i nadamo se da neće doći do širenja novog grabežljivca u našem lovištu – kaže Franjo Huđek.
Inače, područje jugoistoka Europe naseljava zlatni čagalj koji je genetski najbliži sivome vuku i kojotu. Čagljevi su zapravo divlji psi, a dokazano je i da se križaju s domaćim psima pa tako nastaju nove podvrste toga grabežljivca koji kod nas nema prirodnog neprijatelja. (db)
FOTO: FELAGUND / WIKIPEDIA