Ima jedan grad na sjeveru u kojem svi stanovnici mogu istovremeno otići na kavu u gradske kafiće

U Koprivnici je, tako, trenutačno 40-ak ugostiteljskih objekata koji poslužuju piće, i to na 32.000 stanovnika s prigradskim naseljima. To je otprilike jedan kafić na 800 stanovnika


Autor: podravski.hr — 04.12.2018. / 9:52 Aktualno

Gradonačelnici Bjelovara i Koprivnice Dario Hrebak i Mišel Jakšić na terasi Pressa u Koprivnici

Podravska metropola prednjači u konkurenciji tri grada u županiji po broju kafića, što je i očekivano s obzirom na veličinu. U Koprivnici je, tako, trenutačno 40-ak ugostiteljskih objekata koji poslužuju piće – što obrta, što firmi – i to na 32.000 stanovnika s prigradskim naseljima. To je otprilike jedan kafić na 800 stanovnika.
U Križevcima je pak 26 takvih objekata na 21.000 stanovnika, s omjerom istim kao i u Koprivnici. U Đurđevcu je 12 ugostiteljskih objekata koji isključivo poslužuju piće, a Grad i okolica imaju nešto manje od 8900 stanovnika. Na svaki kafić dolazi 750 stanovnika.
Podaci su to koje smo „pješice“ vadili iz komorskog sustava jer ne postoji jedan izvor na kojemu bi se vidjela točna brojka po djelatnosti. Stoga postoji mogućnost da je u pojedinom gradu broj drukčiji, ali tek za nekoliko objekata. Dodajmo i kako je prije nekoliko godina susjedni Bjelovar bio vodeći na kontinentu po broju lokala, imali su ih čak 150 na 40-ak tisuća stanovnika. Odnosno, jedan kafić na 270 ljudi. Skoro da bi se po tome, zlu ne trebalo, baš svi Bjelovarčani mogli nagurati u gradske kafiće.
Koprivničanac Vlado Bunić kaže kako vidi da su svi gradski kafići dobro posjećeni, pa možda ne bi bilo loše da ih ima i više.
– Prijepodne kroz tjedan ima ljudi na kavama pa očito postoji interes da se to i održi ili proširi ponuda – smatra, a Goga Beljak dodaje kako, budući da radi u ugostiteljskom objektu, vidi da tijekom cijelog dana ima gostiju.
– Takav je trend već dugo vremena, no treba li još kafića u gradu? Ne znam.
Doroteja Roštan Cahunek iz Đurđevca pak smatra da u Đurđevcu ima previše kafića jer se većina vlasnika žali na slab promet.
– To valjda govori i da Đurđevčani nemaju naviku previše odlaziti na kave – kaže ona, dok i njen sugrađanin Mario Zobunđija smatra da za svoju veličinu sigurno ima previše kafića u Gradu Picoka. (ib, sm, db)
FOTO: NIKOLA WOLF