IMA LI KRAJA Novi otkazi u Podravki: s prvim danom kolovoza iz kompanije odlazi još 20 radnika

Otpuštenim direktorima otpremnina 70.000 kuna, radnicima 30.000 kuna


Autor: podravski.hr — 17.07.2013. / 11:00 Aktualno

Ilustracija / Poslovna zgrada Podravke u Koprivnici

KOPRIVNICA – Novi val otkaza u Podravki – iz koprivničke kompanije već 1. kolovoza mora otići 20 zaposlenika koji su proglašeni tehnološkim viškom.
Stimulativnih otpremnina ovaj put nema. Svima će biti isplaćeno tek šest prosječnih mjesečnih plaća. Otpušteni direktori, dakle, dobit će između 60.000 i 70.000 kuna, a radnici oko 30.000 kuna. I još jedna kvaka: otkazni rok je šest mjeseci što znači da će svi oni formalno morati biti zaposleni u kompaniji do veljače iduće godine. Za to vrijeme primat će i punu plaću, a kako su proglašeni viškom – teško da će se pretrgati od posla.
Podravski.hr tu je informaciju jučer dobio iz neslužbenih krugova bliskih menadžmentu kompanije. Riječ je o prvom ‘kontingentu’ tehnološkog viška iz administracije koji su ustanovili konzultanti AT Kearneyja, a priča se kako je u uredima prekobrojno ukupno oko 180 ljudi. Dio će, po svemu sudeći, završiti u pogonima, a ostatak će vjerojatno dobiti otkaz do kraja godine.
Podravka je od lanjskog rujna do ožujka ove godine, dakle za sedam mjeseci, otpustila točno 582 radnika. Prvi val bio je u rujnu kada je Podravku uz otpremnine napustilo 288 radnika, a njima je kompanija isplatila 4000 kuna neto po godini staža. U studenome otpremnina je bila 3000 kuna i tada je iz tvrtke otišlo 18 radnika.
S prvim danom ožujka ove godine tvrtku je napustilo 276 radnika kojima su isplaćene otpremnine od 4500 kuna po godini staža. Iznos otpremnina povećan je u odnosu na lani zbog premalog interesira za dragovoljan odlazak iz tvrtke. Podravka je za otpremnine ove godine izdvojila oko 40 milijuna kuna.
Izvještava: ADELA SOČEV