IMA TU NEŠTO Roda na svijet donijela četiri potomka u selu u kojem se, začudo, više rađa nego umire

Koprivnica je istodobno imala negativan prirast od oko 100 umrlih više nego rođenih


Autor: podravski.hr — 02.07.2018. / 13:30 Aktualno

Četiri mlade rode u gnijezdu u Molvama

Molve kod Đurđevca. Mjesto pokraj kojeg je najveća INA-ina centralna plinska stanica u Hrvatskoj i jedno od najvećih plinskih polja. Četiri mlade rode došle su na svijet u gnijezdu u Marijanskoj ulici što je prava rijetkost.
Za Molvarce čije su kuće smještene nedaleko od gnijezda to je pravo čudo.
– Najčešće je roda koja dolazi u ovo gnijezdo imala po dva mladunca, pa smo ostali iznenađeni sad kad smo vidjeli da ih je čak četiri. Nadamo se da je to i dobar znak za naše selo te da će, prema simbolici koju nose rode, rasti i natalitet – priča nam starosjedilac Marijanske ulice.
Da ljubav roda i Molvi nije bez vraga, pokazuju i statistički podaci o broju rođenih i umrlih prošle godine. Prema tim podacima, Molve je jedna od rijetkih općina na sjeveru koja je lani imala pozitivan prirodni prirast: 28 je rođenih, a 25 umrlih.
Koprivnica je istodobno imala negativan prirast od oko 100 umrlih više, a Križevci su u minusu za 140. Okolne općine pak doživjele su pravu bijelu kugu: Đelekovec i Ferdinandovac imali su 30-ak više umrlih, Virje čak 60-ak, a Gola u prekodravlju 20-ak. (db)

Gnijezdo u Marijanskoj ulici u Molvama

FOTO: ĐURO GRČIĆ