Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Imamo 3D snimke: Na gradnju novog dravskog mosta stiže još 90 radnika

Dostupne su i prve 3D vizualizacije objekata u projektu rekonstrukcije postojećih i izgradnji novog kolosijeka na relaciji Križevci – Botovo (državna granica).

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Nakon što smo objavili fotografije radova iz zraka, sada donosimo i projekcije kako će izgledati primjerice novoizgrađeni kolodvor Novo Drnje i stajalište Peteranec, obnovljeni kolodvori Lepavina i kolodvor Koprivnica, te novi željeznički most preko rijeke Drave na samoj granici između Hrvatske i Mađarske, pokraj postojeće stanice Botovo. Podsjetimo, između ostalog, u sklopu projekta predviđena je rekonstrukcija dva kolodvora, kako smo već spomenuli, Lepavina i Koprivnica, izgradnja novoga kolodvora Novo Drnje,  rekonstrukcija četiri stajališta: Majurec, Carevdar, Vojakovački Kloštar i Sokolovac, izgradnja novog stajališta Peteranec i prenamjena postojećega kolodvora Mučna Reka u stajalište.

Stajalište Carevdar

– Napreduju i radovi na donjem ustroju mosta Drava, koji će biti dug 338 metara i izgrađen za dvokolosječnu prugu. Donja konstrukcija mosta, koja će se sastojati od dvaju upornjaka i dvaju stupova, bit će izgrađena od armiranoga betona, dok će gornja konstrukcija mosta oblikom biti slična postojećoj i izgrađena od čelika. Čelična mosna konstrukcija trebala bi iz tvornice početi stizati početkom ožujka 2022., kada se na gradilištu očekuje i dodatnih 90 radnika – poručili su iz HŽ Infrastrukture.

Kolodvor Koprivnica

Ova trasa inače je dio željezničkog prometnog pravca državna granica – Botovo – Zagreb – Rijeka. Radi se o glavnom željezničkom pravcu važnom u povezivanju središnje, gorske i primorske Hrvatske, ali je istodobno važan i u realizaciji europskih regionalnih integracija u smislu povezivanja regija Alpe – Jadran, Mediteran – Podunavlje. 

Stanica Lepavina

Ovaj pravac povezuje najveću i najznačajniju hrvatsku luku Rijeka s unutrašnjošću Republike Hrvatske, a preko nje i sa zemljama srednje Europe koje gravitiraju riječkoj luci. Za servisiranje luke s kopnene strane željeznički je prijevoz nezamjenjiv i prioritetan. Upravo je ovih dana potpisana još jedna vrlo važna odluka na spomenutom pravcu. Naime, 25. siječnja 2022. HŽ Infrastruktura donijela je odluku o odabiru izvođača radova na građevinskom i elektroenergetskom željezničkom infrastrukturnom podsustavu projekta “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac“.

Novi dravski most

Kao valjana ponuda koja je ostvarila najveći broj bodova sukladno kriteriju ekonomski najpovoljnije ponude odabrana je ponuda zajednice ponuditelja STRABAG AG, STRABAG d.o.o. i STRABAG Rail a.s. u vrijednosti 1,7 milijarda kuna (bez PDV-a). Projekt uključuje rekonstrukciju postojeće željezničke pruge i izgradnju drugoga kolosijeka uz postojeći u duljini od 44 km, rekonstrukciju kolodvora i stajališta te izgradnju podvožnjaka i nadvožnjaka s pripadajućim cestovnim prometnicama umjesto željezničko-cestovnih prijelaza.

Peteranec
Novo Drnje

FOTO HŽ Infra

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI