IMAMO MAGNETSKU Više nećemo morati na snimanje u Varaždin i Zagreb, pušten u rad uređaj vrijedan devet milijuna kuna

Koprivnički uređaj za magnetsku rezonancu stoji oko devet milijuna kuna, a još oko milijun kuna uložilo se u uređenje prostorije u kojoj će biti smješten


Autor: podravski.hr — 18.12.2018. / 10:47 Aktualno

Novi uređaj u koprivničkoj bolnici

Na Odjelu radiologije koprivničke Opće bolnice upravo je održano predstavljanje modernog uređaja za magnetsku rezonancu i obnovljenog prostora za dijagnostiku. Svečanost su uveličali ministar zdravstva Milan Kujundžić, potpredsjednik Vlade te ministar graditeljstva Predrag Štromar, ravnatelj bolnice Mato Devčić i brojni lokalni javni dužnosnici.

– Pripremali smo dolazak magnetske rezonance čak dvije godine. Hvala ministru Kujundžiću što je imao razumijevanje za nas – istaknuo je ravnatelj Mato Devčić u uvodnoj riječi.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić naveo je kako ovakav uređaj mora biti standard suvremene medicine te da se u Koprivnici dosad radilo kvalitetno čak i u nedostatku najbolje opreme.

– Smanjit ćemo liste čekanja, a i omogućiti pacijentima bolju uslugu, na vrijeme prepoznati bolest i krenuti s liječenjem – poručio je resorni ministar, dok je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar istaknuo kako će vrlo brzo biti ocjenjen još jedan vrijedan projekt, energetske obnove, koji je težak oko 44 milijuna kuna.

Uređaj za magnetsku rezonancu, kojeg je danas posvetio vlč. Davor Šumandl iz Župe bl. A. Stepinca stigao je potkraj studenog iz Njemačke. U probni rad uređaj je pušten danas 18. prosinca, a od 1. siječnja bit će na usluzi svim pacijentima. Radi se o uređaju visoke klase marke Siemens. Dr. Devčić ocijenio je kako se radi o velikom iskoraku u dijagnostici u koprivničkoj bolnici.

– Unatoč nastojanjima u zadnjih najmanje pet godina da se ovaj projekt realizira, iz raznih razloga to se nije dogodilo. Sada smo u tome uspjeli. Samo lani je oko 3500 naših stanovnika moralo tu uslugu tražiti izvan naše županije, a uskoro će ona biti dostupna u našoj bolnici – izjavio je bolnički ravnatelj prilikom dolaska uređaja i dodao kako je od rujna 2016. koprivnička bolnica osmislila projekte vrijedne 52 milijuna kuna za unaprijeđenje usluga i energetske obnove.

Mato Devčić, ravnatelj bolnice ugostio je ministre Kujundžića i Štromara

Koprivnički uređaj za magnetsku rezonancu stoji oko devet milijuna kuna, a još oko milijun kuna uložilo se u uređenje prostorije u kojoj će biti smješten. Novac je osiguran državnim decentraliziranim sredstvima za Koprivničko-križevačku županiju. Na dijagnostici će, doznajemo, raditi šest educiranih specijalista. Magnetska rezonanca je jedna od najmodernijih neinvazivnih dijagnostičkih metoda u kojoj se ne koristi rendgensko zračenje. Pregled magnetskom rezonancom prikazuje detaljne slike organa, mišića, živaca, krvnih žila i ostalih struktura tijela te daje dijagnostičke informacije o mnogim bolestima poput različitih upalnih oboljenja, malignih bolesti, bolesti krvnih žila ili prirođenih anomalija. (sm, hš)

Novi uređaj u koprivničkoj bolnici

 

Brojni zdravstveni djelatnici i zaposlenici bolnice došli su na predstavljanje uređaja

Došli su i brojni sabroski zastupnici, gradonačelnici i načelnici

FOTO: Nikola Wolf