Imao je Doru na jednu noć: Nizozemski detektiv vratio ukradenog Picassa

Podravski list profile

AMSTERDAM, 27. ožujka 2019. (Hina/Reuters) – Poznati nizozemski detektiv specijaliziran za umjetnine pomogao je u vraćanju platna Pabla Picassa ukradenog s jahte saudijskog poslovnog čovjeka u Francuskoj 1999.

Detektiv Arthur Brand kazao je kako mu je, uz uvjet anonimnosti, dostavljeno platno iz 1938. na kojemu je naslikana Picassova partnerica Dora Maar.

“Strahujete da se radi o krivotvorini no kad sam je primio u ruke znao sam odmah da je to ono pravo”.

Nakon što je sliku dobio omotanu crnim vrećama za otpad Brand je kontaktirao policiju i predao je osiguravajućoj tvrtki.

“Imao sam je u kući jednu noć”, kazao je procijenivši vrijednost slike na 25 milijuna eura. “To je bilo uzbudljivo, fantastična je, nevjerojatno lijepa”.

Brand je prvi puta čuo da je slika u Nizozemskoj 2015. i vjeruje da je promijenila barem 20 ‘ruku’ u amsterdamskom podzemlju te se koristila kao polog za dogovore o drogi ili oružju.

Zadnji posjednik, posrednik u prodaji nekretnina, nije je želio zadržati kad je shvatio da se radi o ukradenom djelu pa je zatražio njegovu pomoć da preda sliku.

Nizozemska policija objavila je da neće ništa poduzimati jer je platno vraćeno a nastupila je i apsolutna zastara za krađu.

(Hina) xps yps

FOTO Internet

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti