Imate li kroničan umor? Vrlo lako biste mogli postati i depresivni

Danas ne postoji tretman koji može izliječiti sindrom kroničnog umora. Međutim, postoje tretmani i strategije koji mogu ublažiti simptome bolesti, pridonijeti suočavanju sa svakodnevnim životom i poboljšati funkcionalnu razinu i kvalitetu života. Većina bolesnika koji imaju sindrom kroničnog umora također je i depresivna. Liječenje depresije može olakšati suočavanje s problemima povezanim sa sindromom kroničnog umora. Male doze antidepresiva također mogu poboljšati san i ublažiti bol.

Neki od primjera navedenih strategija za liječenje su: razgovor s medicinskom sestrom, kontakt s fizioterapeutom ili radnim terapeutom, TENS, opuštanje, plan za fizičku aktivnost, tečajevi i edukacija o bolesti. Najefikasniji tretman sindroma kroničnog umora čini se pristup koji kombinira dvije metode: kognitivni trening s programom vježbanja.

Razgovor s psihologom može pomoći bolesnicima da vide mogućnosti za otklanjanje nekih ograničenja koje nameće sindrom kroničnog umora. Dobivanje kontrole nad svojim životom može drastično poboljšati izgled za smanjenje tegoba. Fizioterapeut može odrediti koje su vježbe najbolje za bolesnika. Bolesnici koji su prije bili neaktivni često započinju s vježbama izvođenja aktivnog pokreta u zglobovima i istezanja za samo nekoliko minuta dnevno. Postupno povećavanje intenziteta vježbanja s vremenom može pomoći pri preosjetljivosti na vježbanje.

Posebnu pažnju treba usmjeriti na iduće simptome kod liječenja ovog sindroma: slabost nakon vježbanja ili produženi umor, poremećaj sna, bol, depresija, stres i anksioznost, vrtoglavica i nesvjestica, te problemi s pamćenjem i koncentracijom. Bolesnici, njihove obitelji i zdravstveni djelatnici trebaju zajedno raditi pri odlučivanju koji simptom uzrokuje najviše problema. Taj simptom treba prvo liječiti. Treba objasniti bolesniku moguće prednosti i nedostatke bilo kojeg plana liječenja, uključujući lijekove i drugu terapiju. Zdravstveni djelatnici trebaju podržati obitelji bolesnika. (zdravobudi.hr)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI