Imate zadebljane nokte: Kad se zabrinuti i hitno potražiti pomoć liječnika?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zdravi nokti imaju određenu debljinu i elastičnost koja je važna stoga što su nokti stalno izloženi sitnim udarcima, pokretima, trenju i grebanju. Ako su nokti pretjerano zadebljani, mogu pucati vodoravno ili okomito prema korijenu nokta. Zadebljani nokti nemaju više zdravu ružičastu boju, već djeluju žućkasto, mutno, bez sjaja i neujednačenog kolorita.

Samo pucanje nokta može potaknuti nastajanje hematoma ispod nokta koji ne prolazi, što je vrlo čest razlog dolaska  pacijenta na pregled kod dermatologa. Sporo prolaženje tamne promjene ispod nokta uvijek pobuđuje sumnju radi li se uopće o hematomu, pa se dermatolozi u dijagnostici promjene uvijek služe dermatoskopom i nakon takvog pregleda s velikom vjerojatnošću mogu utvrditi radi li se o pigmentaciji, hematomu, madežu ispod nokta ili melanomu.

U nejasnim situacijama, kada dermatoskopski pregled nije dovoljan, potrebno je kirurškim putem ukloniti dio  nokta na kojem se nalazi tamniji dio i poslati na histološku analizu kako bi promjenu pogledao patolog. Nokti ponekad imaju i pukotine koje mogu biti udubine ispod površine nokta ili iznad pa je površina nokta neravna, izbrazdana, a u pukotini se mogu pojaviti i linearne smećkaste pigmentacije pa nokat djeluje izbrazdano. Zadebljani nokat rubno uvijek ima promijenjen svoj krajnji dio koji može izgledati neravno, kao da se lista, što pobuđuje sumnju da se radi o gljivičnoj infekciji noktiju.

Gljivična infekcija noktiju češća je u starijih osoba, ali je mogu imati i mladi. Ono što pogoduje njezinu nastajanju je dijabetes, ozljeđivanje nokta zbog sportskih aktivnosti, nošenje tijesne obuće, uporaba zajedničkih ručnika, obuće. Promjene na noktima mogu početi diskretno kao malena zadebljanja, žućkaste promjene, bez sjaja. Promijenjeni nokti su lomljivi i mogu se odizati od baze nokta. Kod dolaska liječniku uvijek se nastoji utvrditi radi li se o gljivičnoj infekciji ili ne. Vrlo je važno navesti sve navike koje mogu dovesti do oštećenja noktiju, kao i uzimanje lijekova, postojanje šećerne bolesti, bolesti štitnjače i dr.

Uzimanjem strugotine nokta može se utvrditi gljivična infekcija te kultiviranjem uzorka. Liječenje gljivičnih bolesti noktiju može trajati i do godine dana što zahtijeva upornost. Liječenje se može provoditi lokalnim preparatima i antimikoticima u tabletama. Zadebljani i promijenjeni nokti opažaju se i u psorijazi kada mogu biti zahvaćeni pojedini ili svi nokti. Tada se vrlo često uz promijenjenu boju noktiju opažaju i malene punktiformne udubine na noktima što je u dijagnostici psorijaze važan podatak. Linearne brazde i zadebljanje ploče nokta, osim u psorijazi, opažaju se u dermatološkim bolestima kao što je lichen ruber planusu i alopecia areatapa. Zadebljani nokti mogu biti i nasljedni pa se tako promijenjeni opažaju i u više članova obitelji ili se pacijent prisjeti da je takve nokte vidio kod bližeg ili daljeg člana obitelji.

Kako bi se ublažio problem, potrebno je izbjegavati usku obuću, ozljede noktiju i pritisak na nokte. Od estetskih procedura ne preporučuje se stavljanje trajnog laka ili gela jer dodatno zadebljavaju nokat, kao niti kružno rezanje noktiju jer to potiče urastanje.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI