INA “crpi” stotine milijuna kuna iz našeg podzemlja, a što mi imamo od toga?

Podravski list profile
Već pet godina na snazi je uredba Vlade prema kojoj se najviše novca, čak 50 posto, slijeva u državni proračun, dok općine dobivaju po 30, a županije po 20 posto

Čelnici podravskih općina, čije proračune većinom čine prihodi od plinske i naftne rente, i dalje su nezadovoljni preraspodjelom novca koji naftna kompanija INA isplaćuje za eksploataciju.

Već pet godina na snazi je uredba Vlade prema kojoj se najviše novca, čak 50 posto, slijeva u državni proračun, dok općine dobivaju po 30, a županije po 20 posto. Iako su čelnici općina u više navrata u protekle tri godine tražili da se taj omjer promijeni te da 50 posto dolazi u njihove proračune, Vlada nije promijenila svoj stav, a nisu pomogli ni pregovori koje su pokrenule u županije, među kojima je i naša. Upravo je naša županija bila domaćin novog sastanka s predsjedništvom Hrvatske zajednice općina na kojem je još jednom zatraženo da se najviše novca preraspodjeli u općinske proračune.

– Mi smo prije dva mjeseca uputili dopis Ministarstvu gospodarstva u kojem je zatraženo da se donese nova uredba o preraspodjeli novca prema kojoj bi općine dobivale 60, županije 35, a država pet posto. Od 2017. godine državni je proračun u suficitu pa postoje opravdani razlozi da Ministarstvo prihvati zahtjev. Osobno sam na tu temu razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem koji je iskazao volju da se uredba promijeni pa očekujemo da se vrlo brzo donese nova odluka o preraspodjeli sredstava od rente, i to ne samo plina i nafte, nego i svih mineralnih sirovina – ističe dožupan Darko Sobota.

Preraspodjelom koja je uvedena prije pet godina najveći je gubitnik Općina Molve. Lani je od rente na općinski račun sjelo pet milijuna kuna, a to je za skoro nevjerojatnih 400 posto manje u odnosu na 2012. godinu kad je crpljenje plina Molvarcima donijelo od INA-e rekordan prihod od 18,8 milijuna kuna.

Molvarski načelnik Ivančan: Neću odustati od borbe / Dinko Borozan

– Mi smo se u više navrata žalili Ministarstvu gospodarstva na način preraspodjele novca, a svaki takav naš zahtjev donio nam je dodatnu štetu jer se događalo da smo nakon toga dobili još manje novca. Ni zajednički nastup s općinama i županijama nije dao rezultata, kao ni činjenica da je već dvije godine državni proračun u suficitu. Sumnjam da će se tako skoro promijeniti uredba jer kad je lani saborski zastupnik Mladen Mađer predložio novi omjer preraspodjele novca, protiv toga su glasali i saborski zastupnici vladajuće većine iz naše županije. To je očito još jedan primjer da, ako nisi dio vladajuće strukture na državnoj razini, ne možeš ništa postići te da se saborski zastupnici vladajuće većine iz naše županije ne bore za naš kraj – ističe Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve i dodaje kako je zbog te uredbe znatno usporen razvoj svih općina koje dobivaju prihode od plinske rente.

– Neću odustati od borbe za interese naše općine, što mi je i dužnost kao načelnika – kaže Zdravko Ivančan, načelnik Općine Molve.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti