INA rastužila Podravce: Ovdje nažalost, nema nafte, odlazimo…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Sva nadanja da bi Legrad možda mogao ležati na bogatim zalihama nafte ovih su dana pala u vodu. Kako su nam javili iz INA-e, naftne kompanije koja je unazad četiri godine provodila velika ispitivanja u našoj i susjednim županijama radi pronalaska potencijalnih polja bogatih sirovinama za eksploataciju, bušotina Legrad jug, jedina na području općine koje je mnogo obećavala, sanirat će se.

– Nakon provedenih analiza, rezultati su pokazali da bušotina Legrad-1JugR nema potencijala za nastavak aktivnosti te je donesena odluka o napuštanju bušotine i sanaciji prostora na kojem je bušotina smještena – kazali su nam iz INA-inih Korporativnih komunikacija.

Radnici INA-e i Crosca obavljali su dodatna ispitivanja na bušotini Legrad Jug

Prije samo dva tjedna na toj smo lokaciji zatekli radnike INA-e i Crosca, tvrtke članice INA grupe. Neobični strojevi usred polja privukli su našu pažnju, no pristup nezaposlenim osobama bio je zabranjen. Kako smo doznali od radnika, radilo se na tretiranju bušotine posebnim kiselinama opasnim po zdravlje kako bi obradili sloj jer nije bilo dotoka nafte, a pretpostavka je bila da nafte ima. Stoga se kiselinama nastojala otkloniti eventualna prepreka tom cilju. Nažalost, ‘crno zlato’ nije pronađeno.

 Još prije tri godine INA je provela posebna 3D seizmička snimanja, jer je prema dostupnim podacima na legradskim poljima bilo potencijala da u podzemlju postoje sirovine, i to dovoljna količina, da se naprave nove crpne stanice. U INA-i su se ponajprije nadali da će tamo pronaći zemni plin, ali podaci koje su dobili nakon ispitivanja govorili su da bi tamo moglo biti nafte.

O ozbiljnosti ovih ispitivanja govorio je i podatak da je INA potrošila dva milijuna kuna za pripremne radove na spomenutoj lokaciji. Općinski načelnik Ivan Sabolić do našeg poziva nije znao za ovu informaciju, budući da naftna kompanija s Općinom komunicira službenim putem samo u slučaju nužde. 

– Naravno da vijest nije dobra, no, koliko mi je poznato, na području općine ukupno je pet lokacija koje su nakon ispitivanja pokazale da bi mogle biti nalazišta nafte pa se nadamo da će barem jedna pokazati potencijal – rekao je Sabolić.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI