INA tražila dozvolu: Razmišlja se i o stvaranju nove bušotine u Podravini!

Eksploatacijsko polje Gola, prema podacima, iznenadilo je svojom izdašnošću u vađenju zemnog plina, pa je INA zatražila i dobila novu dozvolu za eksploataciju plina, kojim se podrazumijeva vađenje veće količine plina nego do sada, ali i mogućnost bušenja nove bušotine.

– Primjenom modernih tehnoloških rješenja, uspješnim naftno-rudarskim radovima i značajnim investicijama, INA je unatrag pet godina omogućila veću proizvodnju prirodnog plina na eksploatacijskom polju Gola. Zbog toga je kompanija 31. prosinca 2020. godine ishodila novu Dozvolu za pridobivanje ugljikovodika, budući da su izmijenjeni uvjeti projekta na osnovu kojeg je izdana dozvola u 2015. Nova dozvola omogućuje INA-i održavanje optimalne razine eksploatacije prirodnog plina u skladu s novim prognoziranim količinama polja Gola, od čega će biti koristi ne samo za INA-u kao koncesionara, nego i Republiku Hrvatsku te jedinice lokalne samouprave na ovom području – poručili su iz INA –e.

Na polju Gola trenutačno su u proizvodnji tri proizvodne bušotine te se na njima ne planira izvođenje rudarskih radova, ali postoji mogućnost bušenja nove bušotine. No, konačna odluka dosad nije donesena.

– Radi zadržavanja proizvodnje na današnjim razinama, INA kontinuirano razvija projekte eksploatacije na postojećim poljima u Republici Hrvatskoj i pritom primjenjuje najbolje međunarodne prakse naftno-rudarskih radova. U skladu s ovom razvojnom odrednicom, koja je usmjerena na stvaranje dodatne vrijednosti za sve dionike, u narednom razdoblju će se razmotriti i mogućnost bušenja nove proizvodne bušotine na polju Gola – odgovorili su na naš upit iz Gole.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI