Incident na koprivničkoj psihijatriji: Umro pacijent koji se zapalio upaljačem

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muškarac (69), koji je 10. ožujka teško stradao na odjelu Psihijatrije koprivničke Opće bolnice, preminuo je prošli tjedan. Kako su nam je potvrdio Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, intenzivno se u tom predmetu provode izvidi. Policijskim očevidom utvrđeno je kako je 69-godišnji muškarac prilikom paljenja cigarete zapalio dijelove odjeće, pri čemu je teško opečen.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Nesreća ili velik propust

Policijski su službenici saznanja prikupljena tijekom kriminalističkog istraživanja prikupili u posebno izvješće koje su dostavili Općinskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Darko Galić nam je rekao kako su odmah otvorili taj predmet i provode izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti nesretnog događaja. Smrt koja je nastupila posljedično incidentu, bitno je promijenila stvari oko izvida koje provode tužitelji. Nakon stradavanja pacijenta oglasio se i ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

– Pacijent 1951. godište hospitaliziran na odjelu Psihijatrije, slučajno je korištenjem upaljača zapalio svoju zaštitnu masku i dio svoje bolničke odjeće. Nakon žurne reakcije zaposlenika odjela Psihijatrije, pacijent je zbog zadobivenih opeklina prebačen na Odjel intenzivne njege gdje je primarno zbrinut i stabiliziran – rekao je dr. Devčić nakon strašnog događaja. Nesretni je pacijent u dogovoru s Klinikom za traumatologiju u Zagrebu pacijent prebačen na njihov odjel za opekline, no nakon više od mjesec dana borbe za život, podlegao je ozljedama.

Dr. Devčić je dodao kako je bolnica nakon toga obavila sve što su prema zakonu trebali u takvim situacijama.

– U roku 24 sata od tog incidenta, a sukladno pravilniku Ministarstva zdravstva, obaviješteno je Ministarstvo zdravstva, formirano je povjerenstvo za izvanredni nadzor, proveden je stručni nadzor na odjelu Psihijatrije, zatražena su očitovanja svih zaposlenika koji su sudjelovali u događaju, uključujući i voditelja odjela Psihijatrije. Ta smo očitovanja dužni u roku od osam dana dostaviti Ministarstvu zdravstva, što ćemo i učiniti. Sve su institucije nadležne za ovaj slučaj obaviještene – pojasnio je ravnatelj bolnice objašnjavajući proceduru nakon nesreće. No, tužitelji provode izvide jesu li u bolnici napravili baš sve da do takvog događaja ne dođe ili je zaista riječ o nesretnom slučaju, kako to tvrdi ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić.

Dr. Mato Devčić

Imao pristup upaljaču

Dr. Mato Devčić objasnio je kako nije neobično da pacijent ima pristup upaljaču budući da sukladno Pravilniku o zbrinjavanju osoba s duševnim smetnjama odjel psihijatrije smije imati posebne prostore za pušenje unutar bolničkog sustava.

Je li ravnatelj Devčić potpuno u pravu ili ne, utvrdit će nadzor Ministarstva zdravstva, nakon toga i Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici. Odjel Psihijatrije je zatvoren bolnički odjel, a pravilnikom je jasno određeno da su na takvim odjelima predmeti koji mogu ugroziti zdravlje i život ljudi strogo zabranjeni.

Tek treba utvrditi odnosi li se to i na korištenje upaljača u posebnim prostorijama namijenjenima za pušače smještene na Psihijatriji. Ako inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdi da pacijent nije smio imati pristup upaljaču, netko bi odgovoran s odjela Psihijatrije mogao i kazneno odgovarati, ako ne i cijela bolnica.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI