Inspekcija kaznila poznatu koprivničku vlasnicu pekare: Zaposlila rođakinju zbog naknada i potpora

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlasnica jedne gradske pekarnice, kao i tvrtka koju zastupa, prema presudi koprivničkog Općinskog suda mora platiti 13.800 kuna zbog kršenja zakona o zdravstvenom osiguranju.

Prema presudi koju je donijela sutkinja Dubravka Miloloža, inspekcijskim je nadzorom početkom ožujka prošle godine utvrđeno kako je vlasnica pekarnice zaposlila članicu svoje obitelji, no u tome ne bi bilo ništa sporno da, prema presudi, nije utvrđeno kako je ugovor o radu ništetan. Kako se navodi u presudi, ugovor o radu između pekarnice i člana obitelji vlasnice sklopljen je samo kako bi ona bila zdravstveno osigurana, ostvarila pravo naknadu plaće i isplatu potpore za rodilje.

Pekarnica je zbog toga kažnjena s 9000 kuna, a vlasnica s 4500, a ako u roku od dva mjeseca uplate dvije trećine iznosa, što bi za pekarnicu bilo 6000, a za vlasnicu 3000 kuna i 300 kuna sudskih troškova, sud će im kaznu uvažiti plaćenu u cijelosti. Kako se navodi u presudi, vlasnica pekarnice nije se 18. ožujka pojavila na suđenju već je elektronskom poštom zbog pandemije koronavirusa zatražila odgodu.

FOTO Ilustracija, nema veze sa člankom

Kako u vrijeme kada je zakazano ročište nije još bila proglašena pandemija, već epidemija, a odlukom predsjednice Općinskog suda na svakom je sucu bila individualna odluka hoće li ili neće održati ročište, sutkinja Dubravka Miloloža odbila je zahtjev okrivljenog vlasnici pekarnice za odgodom ročišta. Obrazložila je sutkinja kako u našoj županiji tada još nije bilo nijednog oboljelog od bolesti koju uzrokuje koronavirus.

Uz to, sutkinja je zaključila kako je zahtjev za odgodom suđenja bio podnesen zbog odugovlačenja postupka, a dolazak okrivljenika u sudnicu fizički nije bio ni potreban zato što se prema prekršajnom zakonu okrivljenici mogu i pismeno očitovati o svojoj krivnji. Kako se o krivnji nitko nije očitovao, sutkinja je pekarnicu kao pravnu osobu i direktoricu proglasila krivima na temelju dokaza koje je imala protiv njih.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI