Inspekcija kod gradskih vatrogasaca: Zaposlili šest djelatnika bez provedenog natječaja!

Inspekcijski nadzor u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Đurđevac otkrio je nepravilnosti prilikom zapošljavanja. Inspektor rada utvrdio je da je Postrojba zaposlila šest djelatnika bez provedenog natječaja i prethodne provjere njihove radne sposobnosti pa će Postrojba nakon prekršajnog postupka dobiti novčanu kaznu.

Ovu priču otkrio je Podravski list i objavio u tiskanom izdanju u ponedjeljak…

Utvrđene nepravilnosti u zapošljavanju novih djelatnika izazvale su nezadovoljstvo vatrogasnih društava iz susjednih općina koje imaju kadar za Postrojbu. Najviše ih boli činjenica da je među šest zaposlenih dvoje iz Bjelovara te jedan iz Velike Pisanice. Takvo zapošljavanje pobudilo je i sumnju u pogodovanje pojedinim vatrogascima.     

Matija Markešić (desno), zapovjednik đurđevačkih vatrogasaca

Matija Markešić, zapovjednik đurđevačke Javne vatrogasne postrojbe, ističe kako zapošljavanje bez raspisanog natječaja nema nikakve veze s pogodovanjem bilo kojem vatrogascu ili s nepotizmom. Postrojba je, dodaje on, lani 28. prosinca od INA-e dobila posao na jednom od postrojenja te naftne kompanije i šest djelatnika moralo je početi s radom 1. siječnja.

– Posao je dobilo šest djelatnika koji su već radili na tom postrojenju, ali za drugu vatrogasnu tvrtku. Jedan od uvjeta INA-e za dobivanje posla bio je i da se postojeći kadar zadrži na tom radnom mjestu jer su svi oni osposobljeni za rad na njihovim postrojenjima – pojašnjava Matija Markešić.

U tri dana, domeće on, jednostavno je nemoguće provesti natječaj za zapošljavanja. I inače je dosad, kaže Markešić, bila praksa da se kod dobivanja poslova od INA-e zadržavaju djelatnici koji su dotad bili u sastavu njihove vatrogasne službe.

– Mi kroz poslove za koje se natječemo kod raznih tvrtki, a najviše kod INA-e, imamo ustaljenu praksu da zadržavamo postojeći vatrogasni kadar. Što se pak same Postrojbe tiče, nijednog zapošljavanja, pa makar se radilo i o kratkoročnoj zamjeni, nije bilo bez raspisanog natječaja. Neću ulaziti u zaključak inspektora, ali odgovorno tvrdim da nema nepravilnosti u radu naše Postrojbe – zaključio je Matija Markešić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI