Inspekcija na nogama: Uzbuna zbog ilegalnog azila za životinje u samom centru grada

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dok stanovnici križevačke Ulice Franje Markovića kažu kako im se život pretvorio u pakao nakon što je Ozren Radulović ljetos u kuću u toj ulici „dovukao“ mačke te u dvorištu počeo graditi nekakvu nastambu, za koju su čuli kako će to biti azil za pse, mačke i zamorce, on tvrdi da ga susjedi stigmatiziraju bez ikakva razloga te da se samo želi brinuti o mačkama svojih pokojnih roditelja.

U kući drži 20-ak mačaka

Priča je došla na institucionalnu razinu nakon što je o gradnji navodnog ilegalnog azila u strogom centru grada obaviještena veterinarska inspekcija, koja je i izišla na teren. U pismu inspekciji, koje je poslano i medijima, tvrdi se kako je Ozren Radulović počeo graditi azil za „stotinjak pasa i drugih životinja“ suprotno propisima koji nalažu da azil mora biti minimalno 500 metara udaljen od naselja. Također se tvrdi kako se u kući nalazi 40-ak mačaka koje nisu zbrinute u skladu s propisima te da Radulović ne zbrinjava smeće u svojoj kanti, koju niti nema, nego su kutijama od mačje hrane i drugim smećem zapunjene komunalne kante u ulici.

– Od toliko mačaka osjeća se smrad u susjedstvu, a u neposrednoj okolici nalazi se nekoliko OPG-ova i gotovo svi susjedi imaju vlastite vrtove, zbog čega su još više zabrinuti – piše u prijavi.

Nastamba koju je Radulović dao sagraditi u dvorištu

Božica Ivec, koja dijeli kolni ulaz s dvorištem u kojemu Radulović gradi nastambu, kaže kako je on živio u Zagrebu te se nakon 40 godina, prije nekoliko mjeseci, vratio u Križevce. Kuća u kojoj drži mačke jesu njegova očevina, a prošli tjedan pokopao je majku.

– On ne živi u toj kući, nego dođe svaki drugi dan da nahrani mačke. Bila sam na veterinarskoj stanici da pitam je li takav postupak u redu i oni se mu uputili da bi to trebalo prijaviti. Po ljetu su mačke bile na prozoru, izgledale su žedno, ‘zijevale su’, a nemaš im kud dati vode jer su zatvorene – pripovijeda Božica.

Veli kako nema ništa protiv Ozrena, kojeg zna odmalena, ali ne može otrpjeti da životinje pate. Također ne može prihvatiti  da u nastambi koja je niknula u susjednom dvorištu, na nekoliko metara od ulaza u njezinu kuću, bude azil za pse.

– Dva mjeseca se to gradi i kamion ide preko mog zemljišta, a Ozren me nije ništa pitao niti sam za to dala dozvolu – rekla je Božica.

Da situacija nije normalna, smatra i poznati Križevčanin Stjepan Jembrek, čija je kuća do Radulovićeve, a kaže kako se radi o „susjedu iz pakla“.

Božica Ivec

S druge strane, Radulović tvrdi da je čitava priča o tobožnjem azilu izmišljena.

– To su gluposti! Susjedi su digli hajku na mene bez ikakva razloga, nikad nisam planirao sagraditi azil za pse. Sagradio sam nastambu za mace, da mogu biti vani i da se ne miješaju s drugim mačkama – ustvrdio je on.

Objasnio je kako se radi o mačkama njegovih pokojnih oca i majke koje su oni držali u Zagrebu te ih je u kolovozu dovezao u ispražnjenu kuću u Križevcima kako bi se brinuo o njima, a i sam se preselio u Križevce nakon što je prodao stan u Zagrebu.

– Planirao sam i veću nastambu, s krovom, ali za to nisam mogao dobiti dozvolu. Gledajte, imam novca i moja je privatna stvar na što ga trošim. Netko će si kupiti BMW ili Mercedes, a meni je to glup način trošenja. Želim se brinuti o mačkama svojih roditelja, one su sterilizirane i ne želim da se miješaju sa susjedovima – pripovijeda Radulović.

Opovrgava da bi u kuću u Markovićevoj dolazio tek svaki drugi dan već tvrdi kako mačke hrani i čisti dvaput dnevno. Upravo im je, veli, u kuću donio deke i grijalice za zimu. Na broj veterinarske inspekcije u Križevcima nije se nitko javljao pa nismo uspjeli doznati što su ustanovili u nadzoru Radulovićeve kuće u kojoj drži mačke, navodno njih 20-ak.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI