INTERVENCIJE ZBOG VRUĆINE Žena “zaradila” sunčanicu, neki dehidrirali, stršljeni uboli ljude

U ponedjeljak tek deset, a u srijedu čak 33 intervencije hitne pomoći


Autor: podravski.hr — 02.08.2018. / 18:41 Aktualno

Ilustracija/Hitna je ovaj tjedan imala pune ruke posla

U ponedjeljak tek deset, a u srijedu čak 33 intervencije hitne pomoći. Posljedica je to toplinskog vala, prvog većeg ove godine, doznajemo u županijskom Zavodu za hitnu medicinu, koji pokriva sva tri županijska grada. Kako kažu, broj njihovih intervencija s porastom temperature i sparine i više se nego udvostručio, a tegobe su bile razne.

Najviše su pomoć tražili stariji i kronični bolesnici te astmatičari, kojima se zdravstveno stanje u ovakvim okolnostima pogoršalo. No, intervenirali su i zbog prevrtanja traktora i automobila te uboda stršljena, jer vrijeme, kažu, i životinje čini nervoznima. Srećom, smrtnih slučajeva nije bilo. Uz ukupno 86 intervencija na terenu do četvrtka, u ambulanti su pregledali čak 154 osobe.

Prvi veći toplinski val ovog ljeta ipak je iznenadio nekolicinu starijih osoba te jednu mlađu žensku osobu, koji su pomoć potražili u hitnom bolničkom odjelu, doznajemo od dr. Dijane Osman, predstojnice Odjela za hitnu medicinu koprivničke Opće bolnice. Naputci liječnika kako valja izbjegavati boravak na otvorenom za vrijeme najvećih vrućina te piti dovoljno tekućine nekim ljudima nisu bili dovoljni, pa su tako zatražili pomoć liječnika zbog blaže dehidracije. Izuzetak je mlađa ženska osoba, kazala je dr. Osman, koja je zaradila blaži oblik sunčanice, ali težih posljedica vrućina u srijedu i četvrtak ni kod njih nije bilo. (mi)

FOTO: Ilustracija