Dr. Mato Devčić: Ne bojimo se prekida isporuke lijekova, za koronu i jesen i više smo nego spremni

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dr. Mato Devčić bio je u srpnju jedini kandidat za novog ravnatelja koprivničke Opće bolnice pa je ušao u drugi četverogodišnji mandat na čelu ove zdravstvene ustanove. Iako se pričalo o nekim imenima kao mogućim protukandidatima, čini se da je Županija kao osnivač zadovoljna učinjenim u proteklom mandatu pa je dr. Devčić dobio priliku nastaviti prema planu.

Negativna financijska bilanca, prijetnje dobavljača prekidom isporuke lijekova, višemjesečna epidemija korone, sudske odštete liječnicima za prekovremene sate i sl. samo su neki od problema s kojima se morao baviti u svom mandatu. No, bilo je tu i velikih projekata poput investicije u dnevne bolnice i energetsku obnovu Zavoda za hitnu medicinu vrijednu skoro 50 milijuna kuna, obnovu praonice rublja i paviljona za 23 milijuna kuna, obnovljene pedijatrije za pet milijuna, nabavke razne suvremene opreme poput 128-slojnog CT-a…

Ipak, mandat je završio i novi počeo u jeku epidemije i ona bi, čini se, mogla odrediti tempo Devčićevih planova i projekata u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. S njim smo razgovarali upravo o planovima, strahu od povratka korone u bolnički sustav, ali i listama čekanja, dobavljačima, ali i o financijskim problemima kojima je pogođen čitav zdravstveni sustav.

PL: Bili ste jedini kandidat za novog ravnatelja, čini se da su zaposlenici prilično zadovoljni vašim prošlim mandatom kad nije bilo protukandidata.

Natječaj za mandat ravnatelja u Općoj bolnici Koprivnica za mandat od 2020. do 2024. godine proveden je u srpnju, a nakon provedenog natječaja izabran sam za ravnatelja u novom mandatnom razdoblju. Svojim pristupom radu, angažiranošću na projektima, intenzivnom suradnjom s medicinskom strukom u ustanovi te implementiranjem novih metoda i unapređivanjem poslovnih procesa nastojim nametnuti razmišljanje kako je funkcija ravnatelja ustanove vrlo zahtjevan i odgovoran posao, a nikako počasno mjesto što je godinama bilo uvriježeno mišljenje.

PL: Jeste li zadovoljni postignutim, ima li nešto što ste planirali, ali niste uspjeli provesti i što vas očekuje u sljedećem mandatu?

Zadovoljstvo pacijenata i zaposlenika jedan je od ciljeva kojima težimo i godišnje ih provjeravamo kroz ankete koje se provode u redovitim aktivnostima kroz sustav kvalitete Opće bolnice Koprivnica. Rezultati tih anketa jedan su od parametara koje koristimo u usmjeravanju poslovne politike naše bolnice. U prethodnom mandatu ostvario sam zajedno sa svojim timom, ali prvenstveno uz podršku osnivača Koprivničko-križevačke županje i zaposlenika Opće bolnice, sve planirano za proteklo mandatno razdoblje. Pokrenuti su procesi kontinuiranog i povremenog kontrolinga u svim segmentima, kako medicinskim, tako i nemedicinskim. Bolnica je sudjelovala u nizu pilot-projekata od kojih je važno za istaknuti projekt CUS-a (Centralnog upravljačkog sustava ) u suradnji s HZZO-om.

PL: Već ste najavili da iduće godine krećete u neke nove projekte. Možete li otkriti o čemu se radi i u kojem će smjeru bolnica ići u narednom razdoblju, što treba poboljšati, što biste voljeli imati, a trenutno nemate?

Napredak tehnologije u medicini i zahtjevne edukacije u vezi nje primoravaju nas da svake godine planiramo nabavu nove medicinske opreme u ključnim segmentima bolničkog sustava, a to su kirurgija, interna medicina, ginekologija i pedijatrija, a velikim dijelom povezivo kroz sustav radiološke dijagnostike.

Posljednja velika nabava (128-slojni MSCT uređaj) zaokružila je četverogodišnji ciklus, a radi se o više nego potrebnom ulaganju u Odjelu radiološke dijagnostike u ukupnoj vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna. Težište u sljedećem mandatnom razdoblju bit će na nastavku projekata energetske obnove te daljnjem razvoju minimalno invazivne kirurgije, endoskopije, onkologije i palijativne skrbi. Posebnu pozornost posvetit ćemo razvoju suradnje s visokoškolskim ustanovama za edukacije u zdravstvu te stimulirati ulaganja u sve profile zdravstvenih kadrova u svrhu dugoročnog očuvanja ljudskih potencijala u OBKC.

PL: Kakva je sudbina projekta razvoja i proširenja usluga palijativne medicine, to je nešto što daje dodatnu vrijednost bolničkom sustavu. Ima li prostora ili mogućnosti za njegovo ostvarenje?

U protekle četiri godine ulaganja u infrastrukturu u Općoj bolnici Koprivnica omogućila su stvaranje stacionarnih kapaciteta za 12 postelja palijativne skrbi, a koje su planirane u mreži javne zdravstvene službe u Republike Hrvatske za našu bolnicu. Realizacija aktivnosti na tom planu može se očekivati tijekom sljedeće, 2021. godine.

PL: Možete li pobliže objasniti projekt dnevnih bolnica, što su one i kako funkcioniraju te što one znače za bolnički sustav i pacijente? 

Dnevne bolnice predstavljaju model zbrinjavanja bolesnika u dnevnom režimu, što znači dolazak pacijenta radi dijagnostičkih i terapijskih postupaka na jedan dan u našu ustanovu u poseban segment koji je za to predviđen. Projekt dnevnih bolnica omogućio je povećanje dinamike dnevnog zbrinjavanja bolesnika u više segmenata sustava Opće bolnice Koprivnica, što će dugoročno bitno rasteretiti stacionarni dio od nepotrebnog boravka pacijenata u bolnici. Činjenica je da se mnoge dijagnostičke i terapijske procedure mogu obaviti na taj način i to se već izvjesno vrijeme u našoj bolnici i radi.

PL: U kojoj je mjeri korona utjecala na funkcioniranje bolničkog sustava? Jesu li se i koliko produžile liste čekanja i za koje preglede ili operacije?

Covid-19 pandemija na specifičan način pogodila je i sustav zbrinjavanja bolesnika u bolničkom segmentu jer je provođenje epidemioloških mjera u prevenciji širenja pandemije dovelo do značajnog usporenja protoka pacijenata, kako u dijagnostičkom, tako i u terapijskom segmentu zdravstvenog sustava. Unatoč provođenju epidemioloških mjera Opća bolnica Koprivnica u jeku prvog vala pandemije, od ožujka do svibnja 2020. godine, uspjela je realizirati oko 60 posto predviđene zdravstvene usluge. Uz sve to imali smo i pojedinačne slučajeve određene samoizolacije za zaposlenike te uspješno organizirano zbrinjavanje Covid pozitivnih pacijenata kroz tzv. Covid odjel. Smatram da smo uspješno prebrodili ovu zdravstvenu krizu u proljeće 2020. godine, prvenstveno obilježenu velikim brojem oboljelih u segmentu starije populacije.

Koprivnička bolnica oporavila se u smislu nedostatka osoblja

PL: Za koje je preglede ili operacije nužno i moguće skraćenje lista čekanja i kako to mislite napraviti?

Liste čekanja u zdravstvu kontinuirano su na tjednoj razini predmet rasprava i prijepora niza dionika u hrvatskom društvu. U Općoj bolnici Koprivnica u protekle četiri godine značajan pozitivni pomak u smislu skraćenja listi čekanja napravljen je u segmentu radiološke dijagnostike prvenstveno magnetne rezonance i MSCT dijagnostike. Nabava novih uređaja u tim segmentima dodatno će stimulirati skraćenje liste čekanja, a temelj tog procesa jest cjelodnevni rad u dvije smjene tijekom cijele godine. Za spomenuti je i nastavak procesa preventivnih pregleda hrvatskih branitelja unatoč razvoju epidemiološke situacije u RH i našem okruženju.

PL: Je li koprivnička bolnica spremna za drugi val korone, onaj jesenski? Što ste naučili u prvih mjeseci epidemije i kako to primjenjujete danas?

Tijekom prvog vala pandemije Covid-19 u Republici Hrvatskoj implementiran je niz mjera za prevenciju širenja pandemije, a koje su uključivale trijažne postupke, povećanu dinamiku korištenja i nabave zaštitne opreme, te iznimne napore u kontinuiranoj kontroli njihova korištenja.

Tijekom cijelog ljeta i nadalje se provode svi propisani trijažni postupci i procedure u smislu zaštite bolničkog sustava, prvenstveno zaposlenika od eventualnog širenja CIVID-19 infekcije unutar naše ustanove. U ovom trenutku u Općoj bolnici Koprivnica nemamo hospitaliziranih Covid-19 pozitivnih pacijenata, no u potpunosti smo spremni na zbrinjavanje bolesnika sa svim tipovima simptoma uključujući i najteže oblike respiratornog zatajenja.

PL: Nacionalni zdravstveni sustav u velikim je financijskim, vjerojatno i organizacijskim problemima, kako se oni odražavaju na našu bolnicu? Je li ovaj sustav održiv, gdje vidite najveći problem?

Problematika financiranja zdravstvenog sustava tema je aktualna već desetljećima i zahtijeva multidisciplinarni pristup koji će uključivati ekonomske stručnjake dobro upoznate s ovom problematikom. Težište u rješavanju problema zdravstvenog sustava treba staviti dominantno na dvije točke. Prvo, vitalizacija i diverzifikacija izvora financiranja zdravstvenog sustava, što će uključivati veću prisutnost osiguravajućih društava u zdravstvenom sustavu, u svim segmentima zdravstvenog osiguranja. Drugo, revidiranje cijene usluga u hrvatskom zdravstvenom sustavu, koje su preniske i nisu usklađene s nizom parametara koji se uzimaju u obzir u formiranju cijene zdravstvene usluge. Sve spomenuto zahtijeva politički konsenzus na nacionalnoj razini i striktno provođenje financijskih i organizacijskih strategija u zdravstvu kroz višegodišnje razdoblje.

PL: Dobavljači svako malo prijete prekidom isporuke lijekova, postoji li realna mogućnost da se to i dogodi? 

Unatoč učestalim prijetnjama dobavljača za prekidom isporuke lijekova, zdravstvena administracija je uplatom više milijardi kuna posljednjih nekoliko godina uspjela održati dinamiku isporuke lijekova zdravstvenim ustanovama. U Općoj bolnici Koprivnica dosad nismo imali situaciju u kojoj je zaustavljena isporuka lijekova, već u kontinuiranoj komunikaciji s dobavljačima, provodeći preporuke zdravstvene administracije, za sada uspješno prevladavamo taj dugogodišnji problem. U Općoj bolnici Koprivnica nemamo problem isporuke lijekova i ne očekujemo ozbiljniji poremećaj isporuke lijekova u narednom vremenu.

PL: U hrvatskom zdravstvu kronično nedostaje liječnika i sestara. Kakva je situacija u našoj bolnici? Što je s anesteziologijom, urologijom… Stižu li nam mladi i liječnici i kako ih možemo pridobiti?

U Općoj bolnici Koprivnica nemamo značajnije izražen problem nedostatka zdravstvenog osoblja, liječnika i medicinskih sestara. U segmentu urologije trenutno imamo dva specijalizanta, a preglede i manje terapijske procedure provode tri urologa vanjska suradnika u tri termina tjedno (popodnevni rad). Anesteziološka služba značajno se oporavila od višegodišnjeg nedostatka kadrova, tako da sada nakon dugo vremena imamo osam specijalista i osam specijalizanata anesteziologije. Imamo u bolnici ukupno 58 specijalizanata, što je 15 specijalizanata više u  odnosu na razdoblje prije četiri godine. Razvoj i ulaganja u infrastrukturu, ulaganje u edukacije te uređeno radno okružje sustav je na kojem predano radimo, a prepoznaju ga mladi liječnici koji se potom vide u našoj bolnici kao zaposlenici. Koprivničko-križevačka županija potpisala je sporazum o subvencioniranju građevinskih kredita za liječnike s poslovnim bankama, što će dodatno doprinijeti odluci mladih kolega da se nastane i profesionalno se afirmiraju u koprivničkoj općoj bolnici. Dio koji se tiče plaća i ostalih materijalnih prava već je pokrenut na nacionalnoj razini, no prave efekte možemo očekivati tek kroz nekoliko godina.

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI