Intervju s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem: ‘Kandidirat ću se za novi mandat, čeka nas desetljeće u kojem mijenjamo vizuru grada.’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Pred nama je 664. rođendan Grada Koprivnice. Građani nažalost, zbog epidemioloških razloga, neće moći uživati u prigodnim koncertima, odgođene su izložbe, predstave, brojni kulturno-umjetnički događaji, a neće biti ni tradicionalne sjednice Gradskog vijeća. Čini se kako ni brojni nagrađeni Koprivničanci i Koprivničanke te udruge neće na pozornici moći primiti svoja priznanja, iako, kako doznajemo, postoji prilika da se samo za njih organizira prijam u Domu mladih. Naravno, prema epidemiološkim preporukama i mjerama. Razgovarali smo s koprivničkim gradonačelnikom o još jednoj godini iza nas, brojnim projektima na koprivničkom području, ali i aktualnim „virusnim“ pitanjima, ekonomiji te političkoj situaciji u gradu.

PL: Pred nama je još jedan rođendan Koprivnice, ovaj put u vrlo izazovnim i teškim okolnostima, kako za Grad, tako i za građane. Gdje je Koprivnica danas, u odnosu na isto vrijeme lani? 

Iza nas ostaje godina kakvu, vjerujem, nisu predviđali ni najluđi scenariji. Zdravstvena kriza značajno je izmijenila naše živote, obrazovanje, poslovanje, i dovela nas u to neko „novo normalno“. Vjerujem da nas tek čekaju promjene u shvaćanju života – kako u društvenom, tako i u ekonomskom smislu. Vjerujem da smo shvatili koliko je liberalni kapitalizam putem zaboravio na solidarnost i socijalnu pravednost. Upravo je solidarnost to na što sam ponosan u ovoj godini, jer su naši građani pokazali koliko su spremni biti organizirani u čuvanju kvalitete života u Koprivnici, ali isto tako koliko su spremni biti solidarni i pomoći onima kojima je potrebna pomoć. Još jednom smo pokazali zašto smo grad sa srcem. S druge strane, dodatno me veseli da smo uspjeli održati razinu investicija što se najbolje vidi kroz novi vrtić u Starigradu, kroz obnovljenu OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog, kroz novo reciklažno dvorište, kroz trinaest kilometara novouređenih prometnica u našim prigradskim naseljima te započete radove na dvorani OŠ Đuro Ester. Proračun smo stabilizirali, kreditna zaduženost nam je jedna od najmanjih u državi, nalaz Državne revizije je bezuvjetan, dobivene su najviše ocjene Instituta za javne financije u pogledu transparentnosti, u prvih smo deset gradova po povlačenju EU sredstava, u samom smo vrhu zemlje u postotku razvrstanog otpada. Tu su i stipendije našim studentima, a božićnice i uskrsnice za umirovljenike idu dalje. I, da se malo našalim, Pevec je u lijepom plusu. Kad se okrenemo unazad, mogu reći da smo sigurno čvršći, stabilniji i ponosniji, što mi daje optimizam da ćemo pobijediti ovu krizu i dalje ići naprijed.

“Da bih mogao komentirati epidemiološko stanje, trebao bih vjerovati u ono što nam prezentira nacionalni krizni stožer, a u to jednostavno više ne vjerujem.”

PL: Koprivnica je iz lockdowna ipak prošla, u odnosu na ostale krajeve zemlje, poprilično neokrznuta, zahvaljujući prije svega industriji te intervencijama države i Grada.

Naše je gospodarstvo i u ovoj krizi pokazalo svoju snagu, kvalitetu, pa i proaktivnost te sposobnost da odgovori na izazove kriznih vremena. Iznimno smo ponosni na naše gospodarske subjekte i sve radne ljude, upravo zbog njih, Koprivnica je u prvih deset gradova u Republike Hrvatske po gospodarskoj snazi. U ovoj godini, po broju radnih mjesta pomaknuli smo se čak i iznad onih pred kriznih vremena prije 10 godina. Imamo pozitivan trend u obrtništvu i malom poduzetništvu. Zahvaljujući poduzetničkim mjerama koje smo donijeli, naše su zone skoro pa popunjene. Sve to nam je i u proračunu donijelo stabilnost, snagu da lakše brodimo kroz krizu, u odnosu na ostatak Hrvatske, i da pomognemo mjerama onima pogođenima korona-krizom. U mjere je do sada otišlo otprilike sedam do osam milijuna kuna. Mislim da smo time najbolje pokazali koliko je grad spreman biti partner gospodarstvu, a to će biti i u narednom vremenu.

PL: Ima li smisla ulaziti u neko novo zatvaranje ekonomije pa i vrtića i škola? Epidemiološki te ekonomski? Može li Koprivnica to još jednom izdržati? 

Da bih mogao komentirati epidemiološko stanje, trebao bih vjerovati u ono što nam prezentira nacionalni krizni stožer, a u to jednostavno više ne vjerujem. Očito je da, nacionalno, danas epidemiologiju vodi politika i HDZ, a bez stručnih i točnih informacija teško je davati komentare. Naši gradski vrtići i škole spremni su za sve opcije, a ljudi koji rade u tim ustanovama pokazali su da su spremni kvalitetno štititi interese naših najmlađih sugrađana. Veliko im hvala na tome. Što se tiče ekonomije, ništa nam ne može biti važnije od zdravlja ljudi. Nema tog grada ili države koji zbog čuvanja zdravlja ne treba biti spreman za pomoć gospodarstvu.

PL: Kakvim ocjenjujete rad Vlade i premijera Andreja Plenkovića u ovo krizno vrijeme, što su učinili dobro, a što loše? 

Vlada i nacionalni krizni stožer dobro su ušli u ovu krizu i osobno sam ih, početkom godine, u nekoliko navrata pohvalio za odrađeni posao. Nažalost, od svibnja ušlo se u spiralu, jedino i isključivo, političkih odluka s jedinim ciljem – da HDZ zadrži vlast. HDZ je ponovno stavio svoje interese ispred interesa građana. A taj film gledamo i dan-danas. Ne postoji strategija, ne postoje jasni odgovori, samo skupljaju političke poene ili pak vrše kontrolu političke štete. I ono dodatno, ovu krizu nisu iskoristili da se potakne rasprava o reformi kako državnog aparata, tako i našeg gospodarstva, već su je jedino iskoristili za kupovanje mira i čuvanje glasačke mašinerije.

PL: Brza cesta, modernizacija pruge, gradnja škole, sportske dvorane, vrtića, projekti Sveučilišta, Aglomeracija, kompostana… Nigdje se, čini se, ne gradi toliko kao u Koprivnici? Jesu li ovo naše nove “sedamdesete”? 

Brzu cestu i drugi kolosijek pruge odavno smo platili i preplatili, pa mi je drago da su svi razgovori i pritisci počeli rađati plodom. Podravina i Prigorje konačno dobivaju zasluženo. Što se tiče navedenih gradskih projekata, ponosan sam na svaki od tih projekata. Ne sjećam se baš sedamdesetih (haha), no siguran sam da nas čeka desetljeće u kojem ćemo značajno podići kvalitetu života u Koprivnici, izmijeniti vizuru grada i opet pokazati zašto smo jedno od najljepših mjesta za život.

PL: Politička sfera i dalje je poligon za kritiku i “bockanje” protivnika, no dojam je da ste, kad je riječ o projektima, našli zajednički jezik sa županom i Vladom, i oni s vama. Kako ocjenjujete suradnju s njima?

Brza cesta, drugi kolosijek pruge, aglomeracija, razvoj Sveučilišta Sjever, rekonstrukcija obrtničke škole i dogradnja bolnice, projekti su na kojima smo partneri i sigurno je da se sa Županijom borimo za njih te tražimo suradnju Vlade. Ocjena same suradnje – korektna, jer konačno smo pokrenuli važne projekte. Kad krenu bageri i ostali strojevi, reći ću da je dobra. Drago mi je da imam priliku u Hrvatskom Saboru spominjati naše probleme, lobirati za naše projekte jer vrijeme je da se čuje glas za Podravinu i Prigorje. Što se tiče političkih razmimoilaženja, ona su u demokraciji normalna. Mislim da se nitko neće začuditi ako kažem da je nažalost i u vođenju županije, pa i države, potrebno više hrabrosti, energije, okrenutosti budućnosti, a manje vođenja politike po aktualnom modelu, „bez talasanja, molim“.

“Ocjena same suradnje između županije i grada? Možemo reći da je  korektna, jer konačno smo pokrenuli važne projekte. Kad krenu bageri i ostali strojevi, reći ću da je dobra.”

PL: Kakvom ocjenjujete suradnju s partnerima u Gradskom vijeću, a kakvim rad gradske oporbe? 

Što se tiče partnera u Gradskom vijeću, mogu reći da imamo izuzetno korektnu suradnju i svakako moram apostrofirati ulogu predsjednika Gradskog vijeća, Ivana Pala, za kojeg ističem da je izuzetan suradnik, u brojnim teškim situacijama savjetnik, ali i brana kada je to potrebno. Sama oporba ima svoj put, svoje vizije, svoje ideje… Nažalost, u nekim su situacijama birali put klevetanja mene osobno, no svatko je sam kovač svoje sreće.

PL: Ulazite u izbornu godinu, hoćete li se kandidirati za novi gradonačelnički mandat? Kakve rezultate priželjkujete na stranačkom planu/s partnerima te vjerujete li da ćete i dalje dobiti podršku za vođenje Koprivnice?

Kandidirat ću se za novi mandat. Vjerujem da su svi projekti, kao i sve što smo napravili za društveni standard u Koprivnici, dobar temelj za traženje novog povjerenja. Stoga i ovim putem zahvaljujem zamjenicama i pročelnicima, svim Upravama i ravnateljima, kao i sustavu naše civilne zaštite predvođenom vatrogastvom. Da nemam toliko dobar tim, ne bismo mogli biti ponosni na iskorake u obrazovanju, komunalnoj infrastrukturi, vođenju financija i transparentnosti. Ne bismo bili među najboljim gradovima u gospodarenju otpadom, ali isto tako i grad koji je lider sa svojim kulturnim ustanovama. Zato i jesmo siguran, uredan, čist i razvijen grad. Kad to sve pobrojim, naravno da očekujem pobjednički rezultat.

PL: Vaš SDP okrenuo je novu stranicu. Jesu li promjene obećavajuće i u kojem će smjeru ići Peđa Grbin? Mnogi su i vas vidjeli kao mogućeg kandidata za čelo stranke, no odlučili ste podržati drugog kandidata. Zašto? 

SDP je konačno krenuo putem razgovora, traženja rješenja, izbjegavanja unutarstranačkih sukoba. Dakle, ne bavimo se sami sobom, već raspravljamo o politikama koje moramo ponuditi našim građanima da bismo lakše prebrodili ovu krizu. Kolegu Grbina tek sada bolje upoznajem zajedničkim radom u Saboru. Mogu reći da je čovjek razgovora i velike volje za radom i poboljšavanjem SDP-a i Hrvatske. SDP je uvijek jak, vjerujem da ćemo biti i jači. Što se tiče mojih ambicija, bez obzira na to što me moji politički oponenti često sele po funkcijama, fokusiran sam isključivo na Koprivnicu, borbu za podravsko-prigorske projekte u Saboru, ali i na stjecanje dodatnog iskustva u nacionalnoj politici. Tek su mi 34 godine i vjerujem da je još puno vremena ispred mene za neke nove ambicije. No, idemo korak po korak.

Vrlo skoro imat ćemo krajnje rješenje obnove centra grada

Građani s nestrpljenjem očekuju obnovu Zrinskog trga i užeg centra grada, no kriza je učinila svoje i orijentirali ste se na one neophodne kapitalne projekte.

Jako mi je drago da su građani iskazali veliko zanimanje za ovaj projekt i uključili se u anketu sa svojim prijedlozima i idejama. Prvi smo grad u RH koji je na taj način krenuo u tako veliku investiciju. Predstavnici hrvatske struke proveli su natječaj na kojem smo dobili pobjedničko rješenje koje je prema traženjima konzervatora, kao predstavnika Ministarstva kulture, prošlo određene preinake. U tim za definiranje samog projekta uključila se i naša domaća struka kao i značajni Koprivničanci poput naših počasnih građana Feletara i Atača. Vrlo skoro imat ćemo krajnje rješenje i sve potrebne papire za radove, no sad ne bih brzao s točnim datumom početka radova sve dok ne vidimo razmjere korona-krize. Ono što bih još svakako volio dodati je da smo ovo vrijeme iskoristili za konzultacije i planiranje prometnih rješenja u samom središtu, te bloka Svilarska-tržnica. Na taj način dobit ćemo sveobuhvatnije odgovore te doista udariti temelje nove Koprivnice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI