INTERVJU Zoran Bijač: Iseljavanje Hrvata je katastrofa u rangu s ratom i pljačkaškom privatizacijom

Politička situacija u zemlji nikad nije bila nemoralnija. Nikad nismo imali tako evidentna kršenja volje birača, mislim na političku trgovinu


Autor: podravski.hr — 06.01.2019. / 8:37 Aktualno

Zoran Bijač privatni je poduzetnik i nezavisni intelektualac

Koprivničanac Zoran Bijač jedan je od najinteligentnijih ljudi na svijetu. Službeno. Njegov kvocijent inteligencije, 180, statistički ima samo 0,000005 posto svjetske populacije, dakle oko 400 ljudi. Uspješan je poduzetnik – obogatio se na burzi dok mnogi još nisu ni znali što to burza jest – i nezavisan intelektualac koji ne pripada ni jednoj političkoj ili interesnoj skupini. Usto je i svjetski putnik, koji je nogom stupio na sve kontinente. Nema boljeg sugovornika za razgovor o tome gdje se Hrvatska i naš kraj trenutačno nalaze i kakva nam je perspektiva.
Kako gledate na godinu na izmaku i na onu koja slijedi. Jeste li optimist?
– Godinu je obilježio veliki odlazak hrvatskih građana u zapadne zemlje. To smatram trećom najvećom katastrofom, nakon rata i pljačkaške privatizacije. Dok drugi lete, mi jedva hodamo. Rast BDP-a jedva je dostatan da pokrijemo kamate, uspjeli smo se probiti na gospodarsko začelje Europske unije. Ipak, sklopljena je nagodba vjerovnika Agrokora, zasad je spriječen kolaps s nesagledivim posljedicama i to je uvjerljivo najpozitivniji gospodarski događaj. Političari i dalje dominiraju u svim segmentima, i dalje su u svom svijetu, nivo komunikacije je sve gori, međusobni obračuni sve žešći, zloporabe sustava sve očitije, pravosuđe u raspadu. U ovom trenutku ne vidim ni jedan razlog koji bi političare natjerao da svoja razmišljanja i djelovanje promijene. Dakle, nisam optimističan, očekujem daljnje urušavanje i silazne trendove na mnogim područjima.
Kako gledate na političku situaciju u zemlji: HDZ je čvrsto zavladao, SDP je pred nestajanjem, Živi zid postao je glavna oporbena stranka… vidite li kakvu svijetlu pojavu na našoj sceni?
– Politička situacija u zemlji nikad nije bila nemoralnija. Nikad nismo imali tako evidentna kršenja volje birača, mislim na političku trgovinu. Vrlo vjerojatno će se taj trend nastaviti. Ako ne dođe do promjena pravila igre, a doći će vrlo teško, jer lov u mutnom glavnim igračima itekako odgovara, izbori će postati besmisleni. Kratkoročno, situacija se ne bi trebala bitno mijenjati. Dugoročno, ljevica bi se trebala konsolidirati. U konačnici, ponovno očekujem dvije jake stranke i treću, bez koje nema formiranja vlasti. Takvu smo situaciju imali na pretprošlim izborima. Glavne stranke bile su prisiljene pročišćavati svoje redove, ali zbog nestrpljivosti i želje za brzim promjenama, prilika je propuštena. Tko god bude korektiv vladajućoj stranci, mora znati da su problemi nastajali godinama i da su potrebne godine da se oni otklone.
Gradska vlast kao perpetuum mobile ponavlja da je u Koprivnici život najkvalitetniji u zemlji, ovu godinu je proglasila fiskalno najboljom u dugo vremena, sve je, kao, ok. Vaš komentar?
– Priča o današnjoj i budućoj kvaliteti života u Koprivnici seže deset do dvanaest godina unazad. Tada je ondašnji gradonačelnik osmislio i proveo pogubnu razvojnu strategiju Koprivnice, od koje se još dugo nećemo oporaviti, a koja je ukratko glasila: Grad i poduzeća u vlasništvu Grada će bujati, bit će najveći poduzetnik i bavit će se svim i svačim, od igle do lokomotive, i pritom će na sve načine uništavati zdravo poduzetništvo, prvenstveno koprivničke male i srednje poduzetnike. I neke svjetske firme doslovno su otjerane pa su pogone otvorile u Međimurju. Uz još nekoliko kontroverznih odluka, Grad je nepotrebno financijski opterećen. Odlazeći u Podravku, tadašnji gradonačelnik svojim je nasljednicima ostavio da se koprcaju u dugovima i spašavaju posrnule gradske firme. Dodatno, u njegovu mandatu iz Podravke je, što milom, što silom, otišlo više od tisuću ljudi. Za jednu malu Koprivnicu, jako puno. Današnja gradska vlast sanira promašaje iz prošlosti, nažalost i prodajom obiteljskog srebra. Ima zdraviji pogled na privatno poduzetništvo, ali trebat će dosta vremena da se ožive ugušeni potencijali. Božićna bajka i nekoliko ‘besplatnih’ koncerata godišnje ne može sakriti tužnu sliku kad svakog jutra vlakovi puni Koprivničanaca u najboljim godinama odlaze za Zagreb i još mnogo automobila za Zagreb, Varaždin, Prelog, Čakovec…
Kakva nam je perspektiva? Vidite li kakvu strategiju za razvoj kako države, tako i našeg kraja?
– Baš nikakve strategije ne postoje ni na državnoj ni na lokalnoj razini. Nije određeno ni koja su naša gospodarska područja niti glavne društvene teme. Da strategije postoje, ne bismo danas, primjerice, razmišljali o tome trebaju li nam brodogradilišta ili ne. Strategije se moraju donijeti konsenzusom, a trebali bi ih izraditi stručnjaci, makar na njima radili pet godina. Nikakve strategije nema ni na lokalnom planu, sva su rješenja taktičke prirode i prvenstveno idu u smjeru krpanja rupa i saniranja dubioza koje stalno vučemo. Podravci su vrijedni, dobri, pošteni i radišni ljudi. Među nama ima i cinobera i presvetlih, ali prije svega smo dudeki. Teško je to priznati, ali dok god budemo dudeki, vozili nas budu kako god hoće. Trideset godina sanjam autocestu do Zagreba, a sanjat će je još generacije. Zašto? Zato jer smo dudeki. Kraj priče. (hš)

Cijeli intervju možete pročitati u aktualnom broju Podravskog lista.

FOTO: NIKOLA WOLF