IPAK ĆE MU SUDITI Mladić bmw-om usmrtio pješakinju koja je kobne noći sama hodala cestom

Vještaci su utvrdili kako se mladić BMW-om u trenutku nesreće vozio 82 kilometra na sat


Autor: podravski.hr — 24.05.2018. / 18:47 Crna kronika

Bmw koji je mladić vozio kobne noći bio je prilično oštećen

Općinski sud u Virovitici potvrdio je optužnicu protiv 20-godišnjaka koji je u studenom prošle godine BMW-om u Pitomači usmrtio pješakinju Anu Božić (64).
“Postoji dovoljno dokaza koji upućuju na ostvarenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće”, zaključio je zamjenik ODO-a u Virovitici i svoju tvrdnju na Općinskom sudu potkrijepio zapisnikom o očevidu i obdukciji kao i rezultatima kombiniranog tehničkog i medicinskog vještačenja.
Prema tim dokumentima, tužitelji su zaključili kako je “uzrok prometne nesreće bilo kršenje zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koje je na kraju imalo nastanak mnogostrukih ozljeda od kojih je Ana Božić na mjestu nesreće preminula”.
Okrivljeni je 20-godišnjak naveo kako rezultati vještačenja sa sigurnošću ne upućuju na zaključak da se Ana Božić kretala, već postoji mogućnost i da je stajala, pa čak i čučala te tako onemogućila pravodobnu reakciju vozača. Predloženo je da se optužnica vrati na doradu tužiteljima, no Općinski sud takvu je mogućnost odbio. Tako će se mladiću uskoro suditi zbog pogibije nesretne žene iz Pitomače.
Vještaci su utvrdili kako se mladić BMW-om u trenutku nesreće vozio 82 km/h, da bi primjerena brzina trebala biti 46 km/h, a da bi nesreća bila izbjegnuta, trebao se voziti najviše 52 km/h.
Nesretna Ana Božić (64) poginula je lani, 13. studenoga oko 18.50 sati, u Dravskoj ulici u Pitomači. Krenula je cestom pješice kod prijateljica, a samo 50-ak metara od njenog odredišta na nju je BMW-om naletio mladić s pitomačkog područja. Od siline udara 64-godišnjakinja je preminula na mjestu.
– Do nesreće je došlo kad je vozač upravljao osobnim automobilom neprilagođenom brzinom stanju i uvjetima na cesti, pri čemu je na cesti prednjim dijelom svog vozila udario u 64-godišnju pješakinju koja je od zadobivenih ozljeda smrtno stradala. Prilikom alkotestiranja vozača nije bilo reakcije na alkohol – kazao nam je nakon nesreće Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske.
– Živjela je sama pa je svaku večer obilazila susjede. Kako je u kući u mom vlasništvu bila na stanu, odmah su me obavijestili što se dogodilo, a prizori na samom mjestu nesreće bili su stravični. Koliko je nalet bio silovit dovoljno otkriva razbijena šoferšajba na autu – ispričao nam je tada Stjepan Crnec, Anin stanodavac.
Trenutak obostrane nepažnje, dodaje Stjepan Crnec, bio je dovoljan da se dogodi ovakva nemila tragedija.
– Ana nije hodala uza sam rub ceste, a mladić je vozio prebrzo. Nije je na vrijeme uočio i dogodila se tragedija koja je i mene pogodila jer sam Anu smatrao je članom obitelji – kazao nam je nakon nesreće Stjepan Crnec. (ke, db)
FOTO: DARKO IMBRIŠA