Ipak loša sezona jabuka: “Urod će nam biti manji za 60 posto!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Amir Imamović, uzgajivač jabuka iz Đurđevca, i u ovoj će sezoni biti prisiljen zbrajati gubitke u urodu. Iako u njegovu voćnjaku površine 1,5 hektara berba još nije krenula, nakon mraza koji je vladao početkom travnja bilo mu je jasno da će urod biti daleko ispod idealnog. Plodovi su, kaže on, sad već formirani pa se znaju i gubici i urod.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Sigurno je da će urod biti manji za 60 posto u odnosu na idealne godine. Kad imam rodnu sezonu uberemo oko 40 tona jabuka, a u ovoj će biti dobro ako dobijem 15 tona. Ponovno je mraz odradio svoje, no sudbina naš voćara svake je sezone neizvjesna i već smo navikli zbrajati gubitke – priča nam Amir Imamović.      

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Njegov voćnjak nije osiguran od elementarnih nepogoda jer je plaćanje police osiguranja, ističe on, neisplativo.

– Osiguravajuće kuće nikad ne isplate stvarnu štetu pa se od te odštete ne mogu podmiriti stvarni gubici. Žalosno je da država sufinancira police osiguranja sa 70 posto iznosa i prema mom mišljenju bolje bi bilo da se taj novac ulaže u sustave koji će doprinijeti suzbijanju šteta od elementarnih nepogoda. Svake godine za te police država daje milijune i milijune kuna, a da se taj novac uložio u sustav obrane od tuča i mraza, mi uzgajivači imali bismo puno više koristi – kaže Amir Imamović.

Svi uzgajivači jabuka, dodaje on, pretrpjeli su štete u svojim voćnjacima pa je za očekivati i rast cijena. Suradnja s otkupljivačima je neisplativa jer su lani kilogram plaćali ispod 1,5 kuna pa je Amir okrenut isključivo vlastitoj prodaji. Na taj način za kilogram dobije pet kuna, a još je prerano, kaže on, govoriti hoće li u ovoj sezoni „dići“ cijenu.

– Gubitak u urodu ne može se nadoknaditi kroz „dizanje“ cijene. Svjestan sam da građani nemaju veliku kupovnu moć i cijenu uvijek prilagođavam njihovim mogućnostima. Kao uzgajivač zalažem se i da država stane na kraj nekontroliranom uvozu jer i kad imam dobru sezonu, jabuke se uvoze, čime trgovački lobiji nama ruše cijenu. Ako se želi spriječiti pad poljoprivredne proizvodnje i izumiranje sela, krajnje je vrijeme da država uvede red oko uvoza voća i povrća – zaključio je Amir Imamović.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI