Ipak se može: Vlado od povrća zaradi više nego što mu je bila plaća

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Vlado Halaček iz Koprivničkih Bregi jedan je od najvećih uzgajivača povrća i kukuruza šećerca u našoj županiji. Povrće uzgaja na čak 17 hektara, a kukuruz šećerac na devet. Od povrća, kaže on, glavni je uzgoj paprike, a ima i poriluk, salatu, patlidžane, kupus te lubenice. Svi usjevi paprika u plasteničkoj su proizvodnji pa ne ovisi o vremenskim prilikama.

Vlado i njegova paprika

– Uzgojem povrća bavim se gotovo 30 godina, dok sam s kukuruzom šećercom krenuo prije deset godina. U početku sam uzgajao povrće i bio zaposlen u Podravci. Kako sam povećavao površine, jednostavno sam morao dati otkaz i isključivo se posvetiti uzgoju povrća – priča nam Vlado Halaček.

Iako je situacija u povrtlarstvu daleko od idealne, ne žali što je ostavio siguran posao i opredijelio se za poljoprivredu. Još se uvijek, ističe Vlado, od uzgoja povrća može dostojno živjeti.

– Od uzgoja povrća zaradim više nego što mi je bila plaća. No, s povrćem imam  posla skoro cijeli dan. Budim se u pet ujutro i skroz do navečer ima se što raditi. Veliku pažnju posvećujem prihrani i to se odražava i na kvalitetu i na količinu uroda – kaže Vlado Halaček.

Dobro mu ide i kukuruz šećerac

U njegovim plastenicima i na zemljištima još uvijek traje berba. Kako bi stigao sve obaviti u zadanim vremenskim rokovima, zapošljava deset radnika jer svakodnevno s njegova imanja odlazi “roba” za trgovačke lance.

– Kroz ovih 30 godina postao sam prepoznatljiv po kvaliteti pa nemam problema s plasmanom povrća i kukuruza. Većinu uroda prodajem trgovačkim lancima. Dogovorio sam dobre otkupne cijene pa me veleprodaja ne koči, kao neke uzgajivače. Činjenica je da bi otkupne cijene mogle biti i veće, no i sad se može solidno živjeti od uzgoja. Moja je prednost što imam razno povrće pa ne ovisim isključivo o jednoj vrsti i samo na takav način može se poslovati u plusu – kaže Vlado Halaček.

I potražnja za kukuruzom šećercem, dodaje on, dobra je pa će bez problema plasirati na tržište sav urod.

– Ima dana kad požalim što sam se odlučio za kukuruz šećerac jer sav posao moramo raditi ručno, no i po tom proizvodu postao sam prepoznatljiv pa ne razmišljam o smanjenju uzgoja – zaključio je Vlado Halaček.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI