Ipak se pokrenulo: Državno ruglo postaje županijski đački dom sa 75 ležajeva

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

O zgradi HŽ-ova konačišta u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici već smo pisali. Ta zgrada već je godinama ruglo u kojem se okupljaju pojedinci koji za sobom ostavljaju hrpe smeća, a već je nekoliko puta izbio i požar. Zbog sve većeg broja učenika Koprivnici bi dobro došlo povećanje smještajnih kapaciteta, a zgrada konačišta čini se kao idealni izbor.

Nalazi se u blizini autobusnog i željezničkog kolodvora, Srednje i Obrtničke škole te veličinom i rasporedom prostorija savršeno odgovara ideji Učeničkoga doma.

Zgrada konačišta bila je, i još je uvijek, u vlasništvu Republike Hrvatske dok je za njeno upravljanje nadležno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Prije više od deset godina država je zgradu darovala Gradu Koprivnici, no postupak darovanja nikad nije proveden.

– Grad Koprivnica se u rujnu 2019. nadležnom Ministarstvu izjasnio da ne planira provesti postupak stjecanja prava vlasništva nad predmetnom nekretninom temeljem Odluke o darovanju. Koprivničko-križevačka županija je prema nadležnom Ministarstvu podnijela zahtjev za davanje na uporabu nekretnine u Kolodvorskoj ulici te sklapanje ugovora o uporabi s ugrađenim pravom građenja vezano uz eventualnu nadogradnju jednog ili dva kata – rekli su iz Županije.

Međutim, naglašavaju kako je u međuvremenu došlo do promjena jer je riješen spor s Republikom Hrvatskom oko javno-privatnog partnerstva, odnosno koprivničke gimnazije, zbog čega je pravni položaj županije povoljniji.

– Koprivničko-križevačka županija tijekom siječnja 2021. godine prikupila je svu potrebnu dokumentaciju predviđenu Uredbom o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske te je 29. siječnja 2021. godine promijenila svoj raniji zahtjev u Zahtjev za darovanjem predmetne nekretnine i uputila nadležnom Ministarstvu – rekli su nam iz Županije.

Početkom prošle, 2020. godine, Koprivničko-križevačka županija raspisala je poziv za ponude u postupku nabave usluge izrade idejnog projekta za Učenički dom Koprivnica, koji je u međuvremenu izrađen te je poslan u nadležno Ministarstvo.

– Idejni projekt je izrađen i dostavljen u nadležno Ministarstvo kao dopuna zahtjeva za davanjem na uporabu zgrade Konačišta s ugrađenim odredbama o pravu građenja za još dva kata, čime bi se osigurao kapacitet od minimalno 75 ležajeva. Odgovor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine još uvijek očekujemo, a po dobivanju pozitivnog mišljenja plan je da se pristupi izradi preostale projektne dokumentacije i ishođenju građevinske dozvole. Također, kako bi se dobila suglasnost, idejni projekt je dostavljen i u Ministarstvo znanosti i obrazovanja – odgovorili su iz Županije.

Vrijednost ovoga projekta još se ne zna, već će se ona odrediti nakon što Ministarstvo provede vještačenje. Vrijednost objekta potom će se upisati u posebnu izjavu kojom se župan, u ime Županije, odriče svih potraživanja prema RH do visine vrijednosti nekretnine. Projekt izgradnje Učeničkog doma u Koprivnici zajednički je projekt Županije i Grada Koprivnice kojim će se podići razina kvalitete obrazovanja. Zahvaljujući ovom projektu, koprivničke srednje škole bolje će konkurirati u odabiru upisa u srednje škole te će se povećati mogućnost uvođenja novih zanimanja.

Iz Županije su rekli kako je i ovaj projekt, kao i niz drugih iz sektora školstva, uvršten u strateške projekte s područja Koprivničko-križevačke županije, te je dostavljen Ministarstvu regionalnoga razvoja i europskih fondova za potrebe programiranja korištenja sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI