ISKRENO Ivan Majkica Hodalić: Priznajem, mi iz HDZ-a uništili smo hrvatsku poljoprivredu

Tuđman je bio veliki čovjek, ali nije se razumio u ekonomiju - drži Majkica


Autor: podravski.hr — 19.03.2018. / 18:20 Aktualno

Ivan Hodalić sa svojim blagom

Ivan Majkica Hodalić iz Đurđevca jedan je od osnivača HDZ-a u Podravini i vjerojatno jedan od najgorljivijih boraca za razvoj poljoprivrede ove zemlje. Danas je u mirovini, ali politički i dalje nemiran i kritičan.
– Da nije bilo Hercegovaca, ne bi bilo hrvatske države. Jedini Podravci koji su tu kod nas osnivali HDZ bili smo Mikotić u Koprivnici i ja u Đurđevcu. A da Tuđman 90-e nije imao vlast, ne bi bilo odcjepljenja. Zakej nije bilo Podravaca? Je, znate kako je to bilo onda, ideš protiv vlasti, bilo je opasno – veli Hodalić.
– Kasnije sam, kao saborski zastupnik i šef Odbora za poljoprivredu, gdje sam naslijedio Sulimanca, upoznao Tuđmana i mogu reći da je on zbilja bio veliki igrač i veliki čovjek. Jedina zamjerka koja mu se može uputiti jest ta da nije baš poznavao ekonomsku problematiku. Prepustio je to drugima, pa smo zato imali onakvu privatizaciju – drži Hodalić.
I za Tita kaže kako ga se ne može jednostrano ocjenjivati. S jedne je strane bio državnik svjetskog glasa, a s druge je dopustio stradavanje hrvatskog naroda na Križnom putu. Za pozdrav „za dom spremni“ kaže kako je nedvojbeno ustaški i ne može ga se dopustiti, ali predlaže usklik „za domovinu spremni“.
Velika tema o kojoj se s Hodalićem može razgovarati satima jest – poljoprivreda. U njoj je cijeli život. Zašto taj sektor u nas nikako ne štima?
– Mi smo krivi, hadezeovci, jer smo uništili kombinate. Oni su bili nositelji proizvodnje, njih desetak obrađivalo je stotine tisuća hektara. Ja sam još 1994. godine u Saboru rekao da je tadašnji premijer Škegro grobar naše poljoprivrede. Nekad smo imali 500.000 domaćinstava koja su živjela od poljoprivrede, a sad ih je oko 100.000. Sudac Kolakušić kaže kako trebamo preslikati ovršni zakon iz Slovenije i Njemačke. Tako smo i u poljoprivredi trebali preslikati slovenski i austrijski model. Je, ali kod nas su na vlasti, bilo pod SDP-om, bilo pod HDZ-om, uvijek interesne skupine, dobro organizirane i dobro umrežene. Ipak, još nam ima spasa. Ovo kaj je sad napravila Podravka s kooperacijom obećava, samo što se kasni 20 godina – ocjenjuje bard đurđevačkog HDZ-a. (hš)
Cijeli tekst razgovora s Hodalićem možete pročitati u tiskanom izdanju Podravskog lista
FOTO: HRVOJE ŠLABEK