Iskusni gljivar ovih dana ima pune ruke posla: Ovi poljski su puno bolji do kupovnih

Podravski list profile

Livadni šampinjoni prava su poslastica, znaju to svi koji su ih ikad probali. Među njima je i Dražen Šarec iz Đelekovca, kojeg smo susreli u berbi pečurki, kako ih on zove, na jednom proplanku. On ove ukusne gljive bere godinama i kazuje da su mnogo ukusnije od onih kupljenih.

– Treba znati gdje rastu i kad ih brati. Nemoguće se prevariti u berbi ovih gljiva jer uvijek rastu na livadi – tvrdi ovaj iskusni gljivar dok pažljivo skuplja šampinjone s livade, pazeći da im ostane micelij kako bi i dalje rasli na ovom mjestu. Veli, ove se gljive beru samo ujesen.

Dražen Šarec

– Ove je godine sve došlo mjesec dana ranije, pa tako i livadni šampinjoni. To su zadnje gljive koje dođu u godini, a mirišu po pelinu. Lijepe su bijele boje, baš poput pravih šampinjona kakvi se mogu kupiti u trgovinama.  

– Na  livadi ne možete ubrati krivu gljivu, kao primjerice u šumi. Uz ove pečurke, na livadi rastu i ‘picoki’ kako ih mi zovemo, žute gljive, također jestive – kazao je Šarec.

Lijepe su bijele boje, baš poput pravih šampinjona

No, prema nekim izvorima, na livadama mogu rasti i otrovne pečurke, ali se od jestivih razlikuju po mirisu i boji. One jestive, tako, imaju ugodan miris, a otrovne mirišu po tinti, nisu ukusne, a nakon ubiranja ubrzo promijene boju.  Mnogo je načina pripreme ovih gljiva, no njemu su najbolje dinstane, iako se mogu i peći na žaru te pohati. Kao pravi gljivar, svim poznavateljima i sakupljačima poručio je da su se u šumama na đelekovečkom području ovih dana pojavile i grmovače te kljukači.

Poručio je da su se u šumama na đelekovečkom području ovih dana pojavile i grmovače te kljukači

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti