Iskusni i simpatični Bare: Kozje mlijeko svako jutro recept je za zdravlje!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Osamdesetjednogodišnji Bare Cvitić iz Grbaševca, naselja u općini Rasinja, pravi je primjer koliko cjeloživotna zdrava prehrana utječe na zdravlje u trećoj životnoj dobi.

Osim prehrane, važan je i zdrav način života, a  on se poroka riješio davno i dan-danas ni ne pomišlja na njih. Priznaje, ne svojom voljom.

– Kao mlad odrekao sam se nekih stvari. Kad sam 1964. obolio i bio u bolnici, doktor mi je rekao da ako hoću živjeti, rakiju šljivovicu i ljutu papriku moram ispisati s jelovnika. Ali ne kroz mjesec dana, kroz godinu dana, nego dok god sam živ. Poslušao sam ga i danas se toga pridržavam – objasnio nam je Bare, vrlo vitalan čovjek kojem biste na prvu teško dali 80 godina života. Donedavno je apstinenciju od ljutog nadoknađivao slatkim, no i s tim je  ‘luksuzom’ morao prestati.

– Volio sam piti sokove, ali sam ih se odrekao zbog malo povišenog šećera u krvi. Otkad ne pijem sokove, i šećer se vratio u normalu – kaže Bare. Nema nekih većih zdravstvenih problema, a i noge ga vrlo dobro služe za njegove godine pa je vrlo vrijedan na svom imanju te redovito radi teške fizičke poslove.

– Kosim travu i sušim sijeno za svoje dvije koze. Svako jutro ih supruga i ja pomuzemo i pijemo njihovo mlijeko. Mislim da je to najzaslužnije za naše dobro zdravstveno stanje i vitalnost. Koze držimo otkako smo se doselili u Grbaševac prije 20-ak godina i imat ćemo ih dok god se budemo mogli brinuti o njima – rekao nam je Bare.

FOTO Mirela Ištvanović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI