Iskusni ribič ogorčen: “Ljudi, puštajte manje ribe natrag u vodu, opustošit ćete ovo lijepo jezero”

Na pitanje što bi trebalo učiniti da se situacija promijeni nabolje, kaže kako je to jednostavno – ribiči se moraju ponašati odgovorno, a one koji to ne žele, valja dosljedno kazniti


Autor: podravski.hr — 27.11.2018. / 9:32 Aktualno

Josip Crnčić na jezeru Čabraji kod Križevaca

Josip Crnčić, dugogodišnji član ribolovnoga kluba u Križevcima, čest je posjetitelj jezera Čabraji i ima veliko iskustvo u varaličarenju na smuđeve. Na temelju višegodišnjeg zapažanja primijetio je kako se populacija smuđa u jezeru u koje je ta vrsta puštena prije 30-ak godina drastično smanjila.
– Do toga je došlo jer se pojedini ribiči ponašaju neodgovorno, čak i bezobrazno, pa uzimaju ribu koju ne bi smjeli i još k tome u prevelikim količinama – reći će ogorčeno Josip.
Konkretno, veli, uzimaju smuđeve koji još nisu reproduktivno zreli te tako dovode u opasnost cijelu populaciju.
– Zakonski je propis da se smije uzeti smuđ od 40 centimetara. U toj je veličini ženka reproduktivno sposobna, a mužjak čak i prije. Teoretski, zakonodavac je smuđu dao priliku da se barem jednom izmrijesti, ali u prirodi to baš nije uvijek tako. U praksi, 40 centimetara je riba od 80 dekagrama, a mi smo u klubu donijeli propis, i to uveli u gospodarsku osnovu, da se mora pustiti riba lakša od kilogram i pol – rekao je Josip.
No, neodgovorni ribiči uzet će i primjerke od pola kilograma, čak i lakše.
– Ako se izvadi tako mala riba, ona, prvo, neće narasti veća, a drugo, spriječit će se reprodukcija. Nastavi li se tako, doći ćemo do trenutka kad će u vodi biti smuđ koji nije reproduktivno sposoban i to će biti kraj. Tako je devastirano jezero Kapela, koje je do prije pet-šest godina obilovalo smuđem, a sada te ribe tamo više nema – ljutito će Josip.
Navodi i kako su državni propisi još iz bivše države, a u međuvremenu su se okolnosti promijenile.
– Evo, početkom studenoga bili smo u kratkim rukavima. Razdoblje mrijesta smuđa zakonski je od 1. ožujka do 1. lipnja, ali zbog klimatskih promjena to se pomaknulo, pa se mrijeste prije. Ako imaš malo mozga i odgovornosti, onda nećeš uzimati malu ribu. Jezero Čabraji nije veliko, prostire se na nekih šest hektara – koliko tu ribe može biti? Nekoliko neodgovornih pojedinaca može doslovce uništiti populaciju – kazao je pasionirani ribič.
Na pitanje što bi trebalo učiniti da se situacija promijeni nabolje, kaže kako je to jednostavno – ribiči se moraju ponašati odgovorno, a one koji to ne žele, valja dosljedno kazniti. Kazne su određene, ali sada je to tek mrtvo slovo na papiru.
– Nažalost, to je hrvatska realnost – mi ne možemo posložiti i mnogo važnije i ozbiljnije svari nego što je prekomjeran izlov smuđa – zaključio je rezignirano Josip Crnčić.
On na smuđeve blinka silikonskim varalicama koje stavlja na špagu debljine 0,14, na čijem je kraju, zadnjih metar i desetak centimetara, florokarbon debljine 0,25. Uzima samo kilaše i pol do dvokilaše. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF

Josip Crnčić na jezeru Čabraji kod Križevaca