ISKUSTVA DRUGIH Koprivnička pedagoginja: Učitelji zarađuju i do 5000 eura mjesečno

Ocjenjivanje učenika provodi se dva puta godišnje, u prosincu i lipnju. U međuvremenu učenici usmeno ne odgovaraju niti ne pišu pismene testove


Autor: podravski.hr — 09.11.2017. / 6:50 Aktualno

Pedagoginja Franka Ružić boravila je u Irskoj na stručnom putovanju

Franka Ružić, socijalna pedagoginja iz OŠ Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici, posjetila je Dublin u obliku strukturiranog edukacijskog posjeta. Uz nju u radnom posjetu sudjelovalo je 50-ak učitelja iz cijele Europe, a cilj je bio naučiti kako funkcioniraju škole u Irskoj.
– Škole u Irskoj uglavnom su katoličke, njih više od 90 posto. Većina škola podijeljena je po spolu, pa dječaci idu u jednu školu, dok djevojčice idu u drugu. Postoje brojne privatne osnovne i srednje škole – rekla je Franka Ružić.
Kako kaže, školovanje je besplatno, iako se od roditelja očekuje da osiguraju udžbenike, uniformu i potreban školski pribor. Školovanje učenika s teškoćama znatno se ne razlikuje od hrvatskog sustava.
– Učiteljsko zanimanje u Irskoj jako je cijenjeno i traženo, poput liječnika ili pravnika. Početnička plaća je od 31.000 eura, a može narasti do 60.000 eura godišnje. Rade pod velikim stresom i pritiskom, jer su u Irskoj zadnjih godina izloženi čestim nenajavljenim inspekcijama – objasnila je Franka Ružić.
Kako kaže, učenici uvijek rade u grupama ili u parovima.
– Potiče se međusobno pomaganje i „šaptanje“. Učitelji ne viču, vrlo su tihi i smirene intonacije glasa-
kaže.
Ocjenjivanje učenika provodi se dva puta godišnje, u prosincu i lipnju. U međuvremenu učenici usmeno ne odgovaraju niti ne pišu pismene testove. Ocijenjeni su postotkom riješenosti ispita, a ne ocjenom – zaključila je Franka Ružić.
Dodala da su neke ideje koje je vidjela u školama provedive odmah i mogu se implementirati u naš školski sustav, a za neke je potrebna financijska podrška lokalne zajednice i roditelja. (sm)
FOTO: PRIVATNI ARHIV