ISKUSTVO PACIJENTICE ‘Bilo mi je loše pa me doktorica poslala u bolnicu. Tamo me nisu htjeli primiti’

Kad sam nakon 20 godina, koliko sam već bila šećeraš, prvi put došla u Zagreb, nisam imala nikakve nalaze. Doktori su se primili za glavu - priča nam Nada Šajković


Autor: podravski.hr — 19.12.2018. / 20:53 Aktualno

Ulaz u Opću bolnicu u Koprivnici

Nije vam to strašno. Pa ne morate baš sve pojesti kaj vam oči vide. Evo, nedavno sam ženila sina i moram vam priznati da ne znam kakvi su kolači bili na svadbi – tako nam je u tri rečenice Nada Šajković (76) iz Koprivnice opisala kako je to živjeti s dijabetesom.

Ako itko to zna, onda je to ona jer je na inzulinu punih 36 godina. Zvuči nevjerojatno, no Nada nas uvjerava kako je dijabetes bolest s kojom se itekako može živjeti. Čovjek samo mora biti discipliniran, paziti što jede i puno se kretati.

Kada se vrati u prošlost, u vremena kada je oboljela, reći će da je bolest krenula u rodilištu, gdje je doživjela velik stres.

– Oboljela sam za vrijeme trećeg poroda. Bio je to strašno težak porod i tada je krenula bolest. Nakon rođenja djeteta bila sam neprestano gladna i žedna, a bolest mi je otkrivena tek šest mjeseci poslije toga – prisjetila se.

Bolest liječi samo u Zagrebu, jer je u našoj bolnici prije mnogo godina imala neugodna iskustva.

– Liječnica mi je dala peti dnevni inzulin i šećer mi je jako pao. Tada me moja doktorica opće prakse poslala na odjel, no ondje me nisu htjeli primiti, rekli su mi nek’ se snađem. Od toga dana liječim se samo u Zagrebu – istaknula je Nada, kojoj mnogo znači i pristup samog liječnika.

– Liječenje nije samo dvije-tri riječi i možeš ići. Za mene je doktor prijatelj, utjeha. U Zagrebu, kad dođete u ordinaciju, unutra ste najmanje pola sata. Sve se provjerava, razgovara. Kad sam nakon 20 godina, koliko sam već bila šećeraš, prvi put došla u Zagreb, nisam imala nikakve nalaze. Doktori su se primili za glavu. Brzo sam završila na odjelu, gdje su napravili sve što je trebalo. No, moram istaknuti i to da ni s jednim drugim odjelom u koprivničkoj bolnici nisam imala loša iskustva, i sve što trebam ovdje mogu obaviti – kazala je Nada.

Nažalost, zbog bolesti ima velike probleme s očima i već je triput operirana.

– Oči su mi najprije stradale od šećera. Onda se pozadina ‘pošemerila’, pa se skupljala voda, morala sam hodati na injekcije – veli Nada.

Muči je i reuma, no veli kako „trpi dok more i zaobilazi doktore“.

– Idem k doktorici Jagodi Gašpari i prezadovoljna sam. Čujte, nijedan doktor ne može uzeti bolest. Godine idu, i mladi umiru, kako neće stari – zaključuje Nada Šajković. (mi)

Nada Šajković – moj život s dijabetesom

FOTO: MIRELA IŠTVANOVIĆ