Išli u Mađarsku: Održan sastanak vezan uz iskorištavanje geotermalnih izvora

U sklopu studijskog posjeta Mađarskoj i Islandu u organizaciji časopisa Komunal, delegacija hrvatskih jedinica lokalne i područne samouprave te komunalnih društava prošlog se petka nalazila u posjetu Budimpešti te gradu Siofoku na jezeru Balaton, a među delegacijom je bio i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić kao i predstavnici iz ostalih gradova.

Jedan od naznačenih prioriteta gradova Ludbrega i Daruvara je veće korištenje geotermalnih izvora, a gradonačelnici Dubravko Bilić i Damir Lneniček istaknuli su kako postoji interes za korištenje geotermalnih potencijala, bilo u obliku proizvodnje obnovljive energije ili kao sredstva za jačanje turističke ponude, primjerice kroz intenzivniju izgradnju termalnih i SPA sadržaja, u čemu je Mađarska postigla zapažene rezultate.  

Održan je i sastanak delegacije u Udruzi mađarske lokalne samouprave TOOSZ te je organiziran posjet budimpeštanskom pročistaču otpadnih voda kapaciteta 1,8 milijuna, ekvivalent stanovnika, koji je označen kao jedan od uspješnijih i značajnijih pročistača u ovom dijelu Europe. Nakon početne suradnje s globalnom komunalnom tvrtkom Suez postrojenje se ponovno nalazi u vlasništvu lokalnih vlasti, posluje profitabilno te uspješno primjenjuje svoj model u okolnim zemljama, uključujući upravljanje sličnim uređajima u Subotici te u Albaniji i drugim zemljama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI